Sindikat Sloga: Zaključak o otkazu ako lekari odbiju premeštaj – nezakonit akt

Vesti 28. jun 202011:53 > 11:54
N1

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da je Zaključak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, prema kojem će zdravstveni radnici dobiti otkaz ukoliko odbiju premeštaj u drugu zdravstvenu ustanovu "nezakonit akt".

U saopštenju Udruženih sindikata „Sloga“ se navodi da takav zaključak pokazuje i da je „zdravstveni sistem u totalnom haosu“, a da svako upućivanje u drugu zdravstvenu ustanovu mora biti isključivo u skladu sa zakonom.

POVEZANA VEST

„Mi znamo koje su opasnosti i moguće posledice povratka pandemije virusa na zdravlje nacije, ali svako eventualno premeštanje bi moralo da bude isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz doneto rešenje, jer zdravstveni radnik nije rob, niti predmet rentiranja po sistemu iz ruke u ruku i kako kome padne na pamet“, navodi se u saopštenju.

Iz ovog sindikata navode da „država kao poslodavac ima obavezu da se zaposlenom koji se premešta mora platiti puna dnevnica, naknada za odvojen život ako ide u drugi grad, smeštaj, hrana, a nikako da im se nameće pretnjom u vidu nekakvih zaključaka u kome stoji da moraju ili će dobiti otkaz“.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.