Doktor Miodrag Lazić posthumno odlikovan ordenom Svetog Romana

Vesti 27. jun 202022:58 > 23:03
N1

Srpski hirurg Miodrag Lazić posthumno je na Vidovdanskoj akademiji u Nišu odlikovan ordenom Svetog Romana, najznačajnijim priznanjem Eparhije niške.

Episkop niški Arsenije orden Svetog Romana uručio je ćerki doktora Laze, kako su ga svi zvali, Nini Vujošević. 

Uručujući orden, episkop niški Arsenije je istakao da je doktor Miodrag Lazić, hirurg „napaćenog srpskog naroda“, najznačajnije priznanje te eparhije zaslužio „herojskim delovanjem, primernim vršenjem svog poziva i za ljubav prema srpskoj crkvi i narodu“. 

Ćerka doktora Miodraga Lazića, Nina Vujošević, kazala je da orden koji je dobio njen otac predstavlja simbol neverovatne priče o herojstvu u vremenu kada se zaboravljaju prave vrednosti. 

„Srbi gde god da ste ne dajte svoje svetinje, čuvajte svoje heroje od zaborava“, kazala je Vujošević. 

Ona je rekla da je njen otac „stradao na svom poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja“ u koju dobrovoljno krenuo, bez straha i ne osvrćući se.

„Nije bio važan on, bio je važan njegov narod i njegova otadžbina“, rekla je Vujošević.

Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama prisustvovao je veliki broj građana Niša, predstavnika Vojske Srbije, Nišavskog okruga i grada Niša. Akademiji je prisustvovalo i više desetina boraca sa Ilidže, iz Zvornika, Bijeljine i Bratunca koje je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije operisao i lečio doktor Laza.

Oni će sutra, na Vidovdan, posetiti njegov grob na niškom Novom groblju.

Doktor Laza preminuo je 14. aprila, posle dvonedeljne borbe sa koronavirusom.