Lekare brine sporna odluka: Nije vanredno stanje, a ipak se uvodi radna obaveza

Vesti 27. jun 202018:45 > 19:18
N1

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je Kriznom štabu zahtev za hitnu dostavu informacija od javnog značaja zbog Zaključka u kojem se navodi da zdravstveni radnici, pod pretnjom otkazom, mogu biti upućeni u bilo koju bolnicu, bilo gde u Srbiji. U Sindikatu tvrde da je ovakva odluka sporna po više osnova.

U zaključku koji je Krizni štab doneo 23. juna navodi se da zdravstveni radnici na osnovu usmenog naloga, a ukoliko odbiju i rešenja o radnoj obavezi, mogu biti upućeni u bilo koju zdravstvenu ustanovu u Srbiji, kojoj nedostaje potreban broj izvršilaca.

Sindikat, međutim, pita koji je pravni osnov za donošenje ovakvog zaključka. 

PROČITAJTE I:

„Nije vanredno stanje. Situacija se računa kao regularna, a ipak se uvodi radna obaveza. Pitamo se na osnovu čega, kako? Preporučili smo kolegama da traže pisana rešenja. Čak i kada je neko u ratu, kada dobije nov raspored, to je pisano. Dakle, na usmeno se ništa ne radi“, kaže Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta. 

Osim toga u Sindikatu navode da Krizni štab nije bio ovlašćen da donese zaključak na osnovu koga se očekuje da poslodavci postupe.

„Krizni štab samo preporučuje šta to treba da se uradi, a Vlada je ta koja donosi odluke. Ne vidimo na dokumentu potpis premijerke tehničke Vlade Ane Brnabić. Mislim da ona to sa namerom nije potpisala, jer zna da bi time načinila prekršaj zakonski“, dodao je Panić.

U Ministarstvu zdravlja rečeno nam je da ne mogu da nam daju sagovornika za ovu temu, ali da ćemo dobiti pisane odgovore. 

Ipak, na pitanja na osnovu čega se uvodi radna obaveza s obzirom na to da je ukinuto vanredno stanje, da li je Vlada donela neku odluku na osnovu zaključka Kriznog štaba i zašto na dokumentu upućenom zdravstvenim ustanovama nema potpisa predsednice Vlade Ane Brnabić, odgovore nismo dobili. 

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.