Vulin: Na proveri 30.000 rešenja za invalidsku penziju

Vesti 18. maj 201515:13 > 15:14
N1

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da će resorno ministarstvo, kao potencijalno sumnjive, proveriti preko 30.000 rešenja za invalidsku penziju.

On je naveo da je do sada obrađeno više od 3.000 invalidskih penzija, od toga je oduzeto preko 300 invalidskih penzija i podneto 16 krivičnih prijava.

„Od prošle, zaključno sa ovom godinom, mi smo državi uštedeli 86 miliona dinara“, rekao je Vilin novinarima i podsetio da je postoji zakonska obaveza još od 2003. godine, da se na svakih tri godine vrši revizija invalidskih penzija, koja nikada nije sprovedena.

„Ovo je prvi put da jedno ministarstvo ima hrabrosti da sprovodi reviziju invalidskih penzija“, rekao je Vuilin i skrenuo pažnju da niko nije izgubio ni jedno pravo koje mu ne pripada, već su „izgubili ljudi, koji nisu ikada ni trebali da budu invalidski penzioneri“.

Ministarstvo je podnelo 16 krivičnih prijava, ali zbog protoka vremena, mnogi lekari koji su dodeljivali pogrešne invalidske penzije, „ili da ne iskoristim neku težu reč“, više nisu čak ni među živima, kazao je ministar.

„Imamo onih koji su došli do starosne penzije, koji ne možemo više ništa da im uskratimo. Ali, ono što je možda i važnije za ubuduće jeste, što ćete se mnogo manji broj ljudi usuditi da pokuša prevaru sa invalidskim penzijama“, naglasio je Vulin.

On je dodao da se to već vidi na osnovu zahteva za invalidske penzije koje su mnogo bolje dokumentovane i mnogo ređe se odbijaju.

„Dolaze oni kojima je pomoć zaista potrebna i koji imaju pravo na invalidsku penziju“, zaključio je Vulin.