Direktorka Batuta: U Novom Pazaru i Tutinu se situacija drži pod kontrolom

Vesti 26. jun 202020:35 > 20:44
N1

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se u Novom Pazaru i Tutinu epidemiološka situacija "apsolutno drži pod kontrolom" i da će sve mere koje su doneli krizni štabovi doprineti smanjenju prenosa virusa.

Jovanović je za RTS rekla da je od početka epidemije 369 slučajeva koronavirusa registorvano u Novom Pazaru i oko 90 na teritoriji Tutina, gde su proglašene vanredne situacije zbog porasta broja obolelih. 

Ona je rekla i da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih Kliničkih centara u bolnicu u Novom Pazaru, kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Jovanović je rekla da to što u Srbiji i u zemljama u regionu dolazi do „intenzivne transmisije kovida 19 među populacijom“ predstavlja iznenađenje, a da se virus pokazao kao „nepredvidiv“.

POVEZANE VESTI:

„Jako je značajno kontrolisati najbliže okruženje i izbegavati okupljanje po grupama“, rekla je Jovanović i dodala da kod novih slučajeva „dolazi do veoma brzog prenosa koji veoma često ide bez simptoma“. 

Ona je najavila da će se u narednim danima pratiti epidemiološka situacija, i da će se razmatrati uvođenje kaznenih mera za nepoštovanje preporuka, pre svega za nošenje maski u javnom gradskom prevozu.

„Svako ko ide grupnim prevozom obavezan je na nošenje maske“, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima građani koji sumnjaju na zarazu koronavirusom mogu u Beogradu da se jave od danas u dve kovid ambulante, u Domu zdravlja Palilula i Domu zdravlja Zemun.

Prema podacima RTS-a zbog koronavirusa u Srbiji je trenutno 1.068 ljudi na bolničkom lečenju.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.