Sinod SPC osudio "nastavak progona Crkve od strane crnogorske vlasti"

Vesti 26. jun 202015:22 > 15:32
N1

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u saopštenju sa sednice održane 25. juna najoštrije je osudio "nastavak progona Crkve od strane aktuelne crnogorske vlasti".

To se, prema saopštenju, ogleda u privođenju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na informativni razgovor u Centar bezbednosti u Podgorici. 

Na ispitivanju je zadržan punih šest sati, dodaje se u saopštenju i ukazuje na „privođenje jednog broja sveštenstva i vernog naroda, uz stalne pretnje deportacijom onih sveštenoslužitelja koji nisu crnogorski državljani“. 

POVEZANE VESTI:

Prema stavu Sinoda, „Crkva u Crnoj Gori i njeni episkopi, sveštenstvo i monaštvo zajedno sa vernim narodom, brane svoje svetinje i potpuno opravdano, izbegavajući svaku politizaciju problema, zahtevaju neophodne izmene i dopune spornog zakona o slobodi veroispovesti“. 

Sinod „apeluje na aktuelnu crnogorsku vlast da prestane sa progonom Crkve i sveštenstva i da postupi u skladu sa civilizacijskim normama i preporukama svih zvaničnih političkih i društvenih faktora iz Evrope i sveta“.

Time bi omogućila i zakonom garantovanu slobodu vere i savesti svakog pojedinca i građanina Crne Gore, ističe Sinod. 

„Najnovije gonjenje koje država sprovodi protiv sveukupnog bića Crkve u Crnoj Gori, zloupotrebljavajući epidemiju koronavirusa“, upozorava se u saopštenju, „mogu dovesti samo do još većih društvenih podela i trajno ugroziti stabilnost i mir, ne samo u toj državi, nego i u čitavom regionu. 

Sinod pruža „snažnu bratsku podršku episkopima, sveštenstvu, monaštvu i blagočestivom i hristoljubivom narodu da brani i odbrani svoje pravo da slobodno ispovedaju svoju veru“. 

U saopštenju se naglašava da Sinod „poziva predsednika Crne Gore i vladu Crne Gore da prekinu progon Crkve i svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama“.

„Molimo se Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i bratoljublje među svim njenim građanima, bez obzira na to koje su vere, ili nacije, ili političkog opredeljenja“, naglašava se u saopštenju Sinoda. 

„Verni narod pozivamo da, kao i do sada, bude odgovoran i dostojanstven u odbrani svetinja i svog neotuđivog prava na slobodno ispovedanje vere“, navodi se na kraju saopštenja.