Šabićev izveštaj nije usvojen, naprednjaci napustili sednicu

Vesti 18. maj 201514:21 > 14:24
N1info

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije usvojio zaključak o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2014. godinu pošto su članovi odbora iz Srpske napredne stranke napustili sednicu.

Poslanici SNS-a su sednicu su napustili na poziv Vladimira Đukanovića koji je u raspravi rekao da je Izveštaj Poverenika dobar i da bi, da se glasa o izveštaju on glasao za njega, ali da ne može da glasa za zaključak koji je predložila predsednica Odbora Vesna Marjanović.

„Izveštaj je dobar i nije politički pamflet za razliku od izveštaja Zaštitnika građana Saše Jankovića. Voleo bih i ubuduće da nastavite tako“, rekao je Đukanović pre nego što je napustio sednicu.

On je kazao da članovi SNS ne mogu da glasaju za zaključke jer ih niko ništa nije pitao niti konsultovao.

Predsednica odbora odgovorila je Đukanoviću da je nacrt zaključka dostavljem poslanicima da se izjasne o njemu, na ovoj ili nekoj drugoj sednici.

„U ovom sazivu članovi odbora ne žele da se na samoj sednici usvajaju zaključci, i to čini naš rad manje efikasnim“, rekla je Marjanović obrazlažući svoju odluku.

Pavićević: Teško kršenje načela vladavine prava

N1

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je postupak članova SNS-a „neodgovornim ponašanjem i delanjem“.

„Napuštanje sednice poslanika SNS-a nije stav tih poslanika prema Vesni Marjanović već prema Povereniku (Rodoljubu Šabiću) i njegovom izveštaju za 2014. godinu koji nas upozorava na kršenje prava pod naprednjačkom vlašću“, rekao je Pavićević.

Kako je ocenio, Poverenik i Zaštitnik građana Saša Janković u Skupštini Srbije treba da dobiju jasnu podršku za svoj rad koji je, kako je istakao, usmeren na institucionalno delovanje.

„U Srbiji postoji teško kršenje načela vladavine prava, teške povrede zaštite podataka o ličnosti i prava na obaveštenost“, ocenio je Pavićević i dodao da u oblasti zaštite podataka o ličnosti vlada „anarhija“.

Broj žalbi i dalje “enormno” veliki

N1

Poverenik Šabić je rekao da se beleži pozitivan trend u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, ali da je i dalje „enormno“ veliki broj žalbi.

Šabić je na sednici odbora rekao da je od donošenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre 10 godina do danas progres u ovoj oblasti evidentan, ali da ogroman broj žalbi ne daje razloga za zadovoljstvo.

„Problema je strašno mnogo i broj žalbi moramo da smanjimo. ;Ne možemo da savladamo problem ažurnosti, 4.000 žalbi smo imali prošle godine“, rekao je on ocenjujući da postoji realna mogućnost da se smanji broj žalbi u dogledno vreme uz „malo dobre volje i bolju komunikaciju“.

Kako je precizirao, dve trećine žalbi rešava se jednom intervencijom poverenika, najveći broj razloga za žalbu – u 90 odsto slučajeva je ćutanje organa vlasti i ignorisanje zahteva, a problem je i prinudno izvršenje odluka Poverenika.

„Povereniku nisu potrebna veća ovlašćenja već da onaj koji ima ovlašćenja samo radi svoj posao“, rekao je on navodeći da bi trebalo menjati Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Šabić je dodao da je u oblasti zaštite podataka o ličnosti stanje neuporedivo gore i da se propusti i kašnjenja ne mogu nikako pravdati.