Božović optužio Martinovića za plagijat: Šest istih radova sa drugim naslovom

Vesti 26. jun 202014:35 > 14:37
Balša Božović

Narodni poslanik Balša Božović pokrenuo je u Novom Sadu postupak za utvrđivanje plagijata protiv šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, za kojeg kaže da je čak šest puta objavio identičan tekst pod različitim naslovima i predstavio ga kao šest različitih članaka.

„Martinović je na osnovu ovih plagiranih i falsifikovanih članaka stekao zvanje doktora nauka, izabran u zvanje docenta i kasnije izgradio akademsku karijeru zbog koje su desetine ljudi ostale bez posla, a on sam zauzeo pet radnih mesta u visokoškolskim ustanovama širom Srbije“, naveo je Božović u saopštenju.

On je podsetio da Martinović ima čak sedam primanja, izbor u zvanje docenta, a da posebnu ironiju predstavlja činjenica da radovi koje je Martinović falsifikovao govore o stranačkom zapošljavanju nekompetentih kadrova.

Božović ke pokazao radove Martinovića za koje tvrdi da su falsifikovani i da se u njima nalazi identičan tekst. Dodaje da su različito naslovljeni tekstovi isti od početka do kraja, pa čak i u slovnim i gramatičkim greškama koje se ponavljaju u svim radovima.

Božović je postupak pokrenuo pred Pravnim fakultetom u Novom Sadu, gde je Martinović doktorirao i gde i danas radi kao docent.

U skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu, postupak za utvrđivanje plagijata pokreće se pred matičnim fakultetom koji za te svrhe formira komisiju, a ukoliko komisija odluči da plagijata nije bilo, drugostepeni organ je Senat univerziteta.

Inače, dok je Božović držao konferenciju za medije pred novosadskim Pravnim fakultetom, njegovo obraćanje ometala je osoba zadužena za održavanje, koja je kosilicom za travu kosila betonske staze oko fakulteta i Božovića koji se tu nalazio.