Metla i POKS pozivaju građane da izađu na ponovljene izbore i glasaju za njih

N1

Pokret "Metla 2020" i "Koalicija za Kraljevinu Srbiju" u odvojenim saopštenjima su pozvali građane da u što većem broju izađu na izbore koji se ponavljaju na više od 200 biračkih mesta i podrže ih. Ove dve liste imaju najviše šansi da posle ponovljenih izbora pređu cenzus i uđu u parlament.

„Metla“ je pozvala građane da glasaju za listu pod rednim brojem 9, na ponovljenim izborima koji će se održati na više od 200 biračkih mesta, po odluci Republičke izborne komisije.

„Potrebno je da u što većem broju izađemo svi na birališta i damo glas za listu ‘Metla 2020’ kao prvi korak u borbi protiv partitokratskog koruptivnog sistema koji izjeda našu zemlju. Samo uz vašu podršku možemo da se izborimo da se u Skupštini Srbije čuje glas prave državotvorne opozicije“, navodi se u saopštenju.

Koalicija „Za kraljevinu Srbiju“, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Monarhistički front NjKV Princa Vladimira Karađorđevića i Srpski pokret monarhista, takođe je pozvala građane da glasaju na izborima koji se ponavljaju na 234 biračkih mesta u Srbiji.

„Svima je jasno da će vlast činiti SNS koja je osvojila najviše poslanika, ali i stranke koje joj se otvoreno nude za formiranje Vlade Srbije, a to su SPS i SPAS. Jedino još izborna lista ‘Za kraljevinu Srbiju’ može preskočiti cenzus na ponovljenim izborima. Ako se to ne dogodi, doživećemo apsurdnu situaciju da nova Vlada Srbije neće imati opoziciju u skupštini“, navodi se u saopštenju ove liste.

Dodaje se da će ulaskom u parlament kolicije „Za kraljevinu Srbiju“, Vlada imati „oštrog kritičara za sve što bude loše u funkcionisanju izvršne vlasti“.

„Pogubno bi bilo za demokratiju u Srbiji da u parlamentu ne postoji opozicija, jer skupština treba da bude mesto glavne političke borbe, ideja i mišljenja vlasti i opozicije“, navodi se u saopštenju „Koalicije za kraljevinu Srbiju“.    

Na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, 21. juna, prema podacima Cesida na više od 90 odsto odrađenog uzorka, pokret „Metla 2020“ je osvojio 2,4 odsto glasova, a lista „Za kraljevinu Srbiju“ 2,7 odsto glasova birača.

Sve o izborima čitajte na stranici Izbori 2020.