Savet za štampu usvojio žalbe protiv sajtova "Blic" i "Srbija danas"

Vesti 25. jun 202019:49 > 19:54
N1

Komisija za žalbe Saveta za štampu usvojila je žalbe Beogradskog centra za ljudska prava protiv sajtova Blica i "Srbija danas" zbog diskriminatornih komentara na Fejsbuku na vest o tome da je vozač uleteo automobilom u migrantski kamp.

Članica Saveta Vida Petrović Škero ocenila je da portalima treba skrenuti pažnju da budu osetljivi kada je reč o komentarima na osetljiva pitanja, jer dopuštanjem diskriminatornih komentara nastaje „katastrofa u stvaranju javnog mnjenja“.

Bojan Cvejić rekao je da je nemoguće kontrolisati svaki komentar na Fejsbuku, ali da bi mediji trebalo da postupaju kada im se pošalje žalba i da uklone uvredljivi komentar.

Beogradski centar uputio je po istom pitanju i žalbu protiv portala Kurira, ali je objašnjeno da je taj tekst uklonjen i da je problem rešen, a da je Komisija dobila uveravanja da je moderator koji nije postupio po žalbi kažnjen.

Komisija je usvojila i žalbu Snežane Miletić protiv Blica zbog kršenja autorskih prava, jer je ona napisala tekst za novosadski portal 021, a Blic ga je preuzeo u celini bez navođenja izvora, pa je naknadno linkovao.

Komisija je ocenila da naknadno linkovanje nije dovoljno, a da portal 021 jasno u svojim pravilima navodi da se isključivo uz dozvolu redakcije može preuzeti tekst, najviše 600 karaktera, i da se u vrhu mora navesti izvor.

Član Komisije Zlatko Čobović rekao je da je to klasičan primer kršenja važećeg Zakona o autorskim pravima. Komisija je, postupajući po žalbi Novosadske biciklističke inicijative protiv magazina SAT plus, ocenila da Kodeks novinara Srbije nije prekršen.

Inicijativa se žalila na tekst u kojem se govori o saobraćajnim nesrećama u kojima učestvuju biciklisti, a žalba se odnosila na ocene autora i korišćenja termina poput „kamikaze“.

Redakcija SAT plus je u odgovoru Komisiji navela da je pisanju teksta pristupila sa profesionalnom pažnjom i da su koristili podatke Agencije za bezbednost saobraćaja, a da se izraz „kamikaze“ često koristi i da su skrenuli pažnju svim ostalim učesnicima da posebno obrate pažnju na bicikliste.