Pašalić: U Srbiji nema sistemske torture

Vesti 25. jun. 202017:02 > 17:07
Podeli:
Izvor: N1

Povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Zaštitnik građana je konstatovao da u Srbiji ne postoji sistemska tortura, već pojedinačni slučajevi, i istakao unapređenje zaštite prava lica lišenih slobode.

„Iako se u praksi tortura i nečovečno postupanje javlja kod policijskih i zatvorskih službenika prema licima lišenim slobode, koje se ogleda prvenstveno u prekomernoj primeni sile, pored njih posebno su ugrožena lica koja u psihijatrijskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite domskog tipa“, saopštio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ocenio je da ograničenja slobode tih lica, materijalni uslovi smeštaja i neodgovarajući kadrovski kapaciteti u ustanovama u kojima su, stvaraju rizik da postanu žrtve zlostavljanja i nehumanog postupanja.

Obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Zaštitnik je, kako je naveo, posetio 650 mesta gde nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode i uputio 2.300 preporuka za otklanjanje nedostataka da bi se zaštitile osoba sa mentalnim smetnjama i stariji.