Trebješanin: Izmanipulisani smo, Krizni štab je prećutkivao istinu

Vesti 25. jun 202008:15 > 08:20
FoNet/Zoran Mrđa

Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je da je Krizni štab za borbu protiv korone "u najmanju ruku prećutkivao istinu, a to nisu smeli da rade", napominjući kako je to "krajnje nemoralno i profesionalna etika to ne dopušta".

„I jasno je da smo izmanipulisani, kao i da to da li će ovaj vikend da stegnu, a naredni mesec da opuste mere ili da ih ukinu, ima mnogo više veze sa političkim interesima nego sa tobože zdravstvenim“, rekao je Trebješanin za nedeljnik Vreme, kometarišući mere donošene u borbi protiv koronavirusa.

POVEZANE VESTI

On je naveo da je „struka bila idealizovana, čuvena fraza ‘rekla je struka’ bila je korišćena kao tabu, kao da je sam Bog rekao“.

„A onda, kada smo malo bolje pogledali, uporedili razne izvore, videli smo da struka nije jedinstvena, da su političari uzeli u Krizni štab one ljude koji im odgovaraju i koji će da zastupaju njihove interese, a ne uvek prevenstveno interese struke, da nam neće saopštavati činjenice i istinu i da nisu tu da informišu, već da manipulišu ljudima“, rekao je Trebješanin.

Kako je naveo, jasno je da su, u najmanju ruku, „ti rezultati podešavani i frizirani“, kao i da su u kriznom štabu „donosili preporuke u skladu sa onim što je odgovaralo vlasti“.

Trebješanin je rekao da ne zna da su se i jednom suprotstavili političarima na vlasti“, rekao je Trebješanin.

Uz opasku da je možda optimista, on je za „Vreme“ rekao da „ne veruje da će ova vlast izdržati četiri godine“.

„Vi možete ljudima da modelujete mozak, menjate im mišljenje i stavove, da imaju slepe mrlje, ali kad počne stomak da radi, tu ne možete da tako lako manipulišete i da ih ubeđujete da nisu gladni, da nisu dužni, da nisu nezaposleni… Onda se polako osvešćuju i širi se drugačije mišljenje“, rekao je Trebješanin.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.