Radovanović: Krizni štab se opredelio za politiku na račun struke

Vesti 25. jun 202008:03 > 08:06
N1

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se Krizni štab za borbu protiv korone "svojim prećutnim i praktičnim samoukidanjem" pre sedam nedelja, kada je trebalo nastaviti predizborne aktivnosti, "definitivno opredelio za politiku na račnu struke".

„Autoritet Kriznog štaba dodatno su urušavale ’korekcije’ njegovih odluka sa vrha izvršne vlasti“, naveo je Radovanović u autorskom tekstu za NIN.

On je napisao i da epidemiološka teorija i praksa mnogih zemalja pokazuju da se popuštanju mera mora pristupiti oprezno i postupno tako da se odustaje od jedne po jedne zabrane, uz praćenje efekata.

„Kod nas je od prvih dana maja, kada je ukinuto vanredno stanje, epidemijska kriva prestala da ponire. To je morao da bude jasan signal za uzbunu“, rekao je Radovanović 

Prema njegovim rečima, ako su zdravstvene vlasti, na čelu sa Kriznim štabom, „ranije grešile (a jesu), to je ljudski i oprostivo je“.

„Istorijsku odgovornost, međutim, preuzele su zbog svesnog prihvatanja gesla ’Izbori iznad (i umesto) života’. Kockarski su držali lonac sa vrelom vodom na jakoj vatri u nadi da poklopac pritisnut ciglom neće eksplodirati pre 21. juna. Logika je bila: posle šta bude“, naveo je Radovanović. 

Kako je istakao, „u poslednje vreme, kad je trebalo anestezirati narod do izbora, nova žarišta su nazivana džepovima, virusu je ‘presuđivano’ da je oslabio (niko u svetu to još nije pokazao), a postojano održavan relativno visok nivo zaraženosti u zajednici s tendencijom porasta proglašavan je repom“.

Prema njegovim rečima, može pretpostaviti da se do početka leta u Srbiji zarazilo „dvadeset puta više ljudi nego što pokazuju zvanični podaci“.

On je naveo i da se zna da „umrli na respiratorima kojima nije zaživotno uzet bris nisu uključeni u statistiku žrtava kovida 19“. 

Takođe je rekao da „ostaje pitanje da li su pozitivni na PCR testu podklasifikovani na umrle od kovida i sa kovidom i gde su drugom slučaju našla ta dijagnoza“. 

„Slobodan utisak je da je stvarnih žrtava moglo da bude 2-3 puta više“, naveo je Radovanović u autorskom tekstu u NIN-u.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.