Haradinaj i Mustafa veruju da će se dokazati nevinost Tačija i Veseljija

Vesti 24. jun 202020:19 > 21:10
AFP/John Thys

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je "Oslobodilačka vojska Kosova" vodila "čist rat", da je to kasnije rezultiralo "nezavisnošću Kosova" te da veruje u nevinost kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija povodom optužbi za ratne zločine.

POVEZANE VESTI:

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje. 

„Albanski narod Kosova s pravom se borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koje je trajalo skoro vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim“, rekao je Haradinaj na Fejsbuku. 

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je rat koji je vodila Oslobodilačka vojska Kosova bio pravedan i ocenio da će to potvrditi i „međunarodna pravda“. 

„Borci OVK borili su se da zaštite narod Kosova od terora, likvidacija i srpskog genocida“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Kurti: Optužnica protiv Tačija šteti ugledu Kosova  

Lider Pokreta Samoopredeljenje i bivši kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija šteti ugledu Kosova na međunarodnoj sceni, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je, na konferenicji za medije ispred sedišta svoje stranke, posle vesti o optužnici Specijalnog tužilaštva protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, istakao da je ono što se događa danas posledica ranije napravljenih grešaka.

„Pet godina kasnije, kada promena Ustava Kosova 24 nije uspela, što je utrlo put za formiranje Specijalnog suda, 3. avgusta ove godine obeležava se pet godina kada je isti član kao amandman usvojen posle neviđenog pritiska. Ono što danas viđamo nova je posledica prethodnih grešaka“, ocenio je Kurti.

„Ne znam da li je to slučaj, ali znam da je rat OVK pravedan rat, to je rat protiv agresora i okupatora…“, naveo je Kurti.

On je dodao da optužnica protiv predsednika šteti ugledu Kosova na međunarodnoj sceni.

„Podrazumeva se da podnošenje optužnice šteti ugledu Kosova na međunarodnom planu…Verujem u nevinost OVK i mislim dabi Kosovo trebalo da ima svoje nepristrasno pravosuđe, koje bi istraživalo sve ratne zločine, a pre svega one koje je na Kosovu izazvala Srbija“, istakao je Kurti.