Korać: "Bojkotaši" i oni koji su izašli da kažu – izgubili smo, ali vratićemo se

Vesti 23. jun 202021:02 > 21:03
N1

"Čovek kad padne, mora da se digne i nastavi. Nema izgovora, 'tučeš' se i dalje, kako smo se mi osećali kad su završeni prvi izbori, imali smo Boru Todorovića, Ljubu Tadića i nismo prešli cenzus, ali ideš dalje, boriš se. Neće Vučić biti doveka na vlasti, meni je žao što ne stanu pred svoje glasače i oni koji su bojkotovali i oni koji su izašli i da kažu izgubili smo, ali vratićemo se. Učite sada kako treba sledeći put da se borite", rekao je profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać.

Korać smatra da je na izborima vlast trijumfovala, a opozicija katastrofalno poražena.

„Imate predsednika koji kaže da su u opoziciji kriminalci, narkomani, to ima samo u Belorusiji. Jednini parlament bez opozicije, jedino u Belorusiji ima. I u parlamentu 1990. je bilo opozicije i pored trijumfa Miloševića i SPS. Sad imamo smrt parlamentarne demokratije. Šapić nije opozicija jer nikada nije kritikovao SNS, to je mala stranka pri SNS. Ovo nije Severna Koreja, ali rezultat ispada takav. Pored budalaština u parlamentu neko nešto i pametno kaže, ali toga više nema“, smatra Korać.

Kaže i da su dve stranke koje su bile za bojkot pre mesec dana odlučile da izađu i tako zbunile birače.

POVEZANE VESTI:

„Ne možeš da se igraš sa svojim biračima, nisu oni klikeri, pa jedan dan jedno, jedan drugo. Bojkot može da uspe samo u zemlji gde u izbornom zakonu postoji minimalna obavezna izlaznost, kao što smo imali nekada za predsednika. Opozicija nije dobacila nigde izvan Beograda, nešto je manje u Novom Sadu. Vi ste onda bili dužni, kažu male sredine zavise od vlasti, ali onda niste dovoljno putovali po Srbiji. Znači uspeo si, ali parcijalno. Suština je šta si očekivao posle bojkota. Ti kada doživiš poraz, umesto da staneš pred građane i kažeš izgubili smo, ali nešto ćemo naučiti, promeniti. Mi to nemamo“, poručuje.

Svi koji su poraženi reći će „pa dobro, to je sada“, a većina neće da postavi pitanje šta je moja odgovornost, kaže profesor.

„I to je glavni problem opozcije. Sledi im period preispitivanja, neki su zalutali u politiku. To su ljudi koji su bili na visokim funkcijama i vratili su se u politiku da budu na funkcijama“.

Na pitanje da li je moguće da se pobedi u Beogradu, kao što su Viktor Orban i Redžep Tajip Erdogan izgubili u Budimpešti i Istanbulu, Korać je rekao da se u Mađarskoj i Turskoj cela opozicija ujedinila.

„To je bio potpuni blok protiv jednog čoveka. Naša opozicija ne znam da li će sazreti, promeniti se, onda mora tim putem da ide. Morate da testirate svoje glasače. Da li naša opozicija ima fokus grupe i da li pita da li se podržava neka odluka. Takođe nije svejedno koji je izborni sistem. Ovaj sistem je dao više poslanika Vučiću nego što bi imao“, navodi.

Korać kaže da je Slobodan Milošević 1996. morao da prizna izborni poraz jer je izgubio gradove.

„Ali, Milošević je ostavio opštine i gradove bez imovine, onda je uveo okruge, pokušao je da vlast digne tamo gde može da je kontroliše. Đinđić je bio kratko gradonačelnik Beograda, onda ga je srušio SPO. Tu vidite sukobe u opoziciji. Da li ove stranke koje danas čine opoziciju imaju neki minimum jedinstva?“, pita se Korać.

Kako kaže, moguće je da će se neke stranke odazvati Vučićevom pozivu u Vladu.

„Imate pomoćnike ministra, državne sekretare, moguće da će se neko polakomiti. Ali, parlament koji je osnova demokratije je prazan. Vučić će, kao što je sa Brnabić napravio dobar potez za Zapad. Pokazalo se da je što je duže bila premijer bila sve agresivnija, neprijatna i vređala političke protivnike. Da li će nju da vrati to je pitanje, Siniša Mali ima ambicije da postane premijer. Neki ministri neće biti u Vladi, zameniće ministra kulture, sporta, prosvete, to su mesta gde bi mogli doći drugi ljudi. Vučić ima veliki problem, jer iznad svega ceni lojanost, voli ljude koji su mu apsolutno lojalni“.

„Kako je dozvoljena publika na derbiju“

Govoreći u epidemiji koronavirusa, Korać je rekao da je pandemija u Italiji počela na utakmici i da mi nije jasno kako je dozvoljeno da na utakmici Crvene zvezde i Partitana bude publike.

#related-news_0

„Da vi puistite to, da država kaže može samo da bi stvorili iluziju da je pandemija prošla to je kriminalna odgovornost, to je sve urađeno zbog izbora, da se pokaže da je sve u redu. I Đoković je doprineo tome, kaže entuzijazam, ali ne može entuzijazam, zaraze je. Imate kapitalnu neodgovornost vlasti, oni žure zbog izbora, dali su sto evra i znaju da će se ekonomske posledice osetiti za mesec dana. Ceo svet je javio da je kod nas utakmica pred punim stadionom, valjda i druge zemlje vode računa o svojim građanima. Rašće broj zaraženih, vidim da su naredili maske, Nestorović je sklonjen iz štaba, trebalo je ranije, jer je terao šegu. Zabrinjava jer se vidi da se lekari prilagođavaju politici. Moraš da braniš struku, štab nekad kaže, nekad ne kaže, tokom pandemije je funkcionisao disfunkcionalno, jedan je govorio jedno, drugi drugo. A režim je nezainteresovan jer je pobedio na izborima“, smatra Korać.