U Moskvi na vojnoj paradi pored Vučića Kusturica i Dodik

Vesti 23. jun 202014:39 > 14:48
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Sutrašnjoj vojnoj paradi u Moskvi povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom prisustvovaće lideri nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predsedik Hrvatske Zoran Milanović saopštio da ne može da dodje jer mu se pokvario avion.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je a Moskva razume Milanovićev razlog kao i to što pojedini državnici ne mogu da dodju iz ovih ili onih razloga, uključujući i zbog pandemije koronavirusa.

Peskov je najavio da će paradi prisustvovati lideri Abhazije, Belorusije, Kirgizije, Moldavije, Srbije, Tadžikistana, Uzbekistana, Južne Osetije, kao i član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Na Crvenom trgu neće biti lidera Nemačke i Francuske.

Predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Jermenije Nikola Pašinjan i premijer Japana Šinzo Abe objasnili su da ne mogu da dodju zbog epidemije Kovid-19.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov saopštio je da ne može da prisustvuje paradi zbog rodjendana, dok je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne bi došao na proslavu, čak i da je dobio poziv.

Instagram/buducnostsrbijeav

Ruski mediji prenose da će paradi prisustvovati i režiser Emir Kusturica.

Vojna parada će biti održana u uslovima epidemije korona virusa u Rusiji, gde je trenutno aktivnih slučajeva 234.917. U Moskvi se ponovo beleži blagi porast novoinficiranih na dnevnom nivou – više od 1.000 obolelih.

Vojni marševi biće održani u 28 regiona Rusije, od ukupno 85. Zbog epidemije, parade su otkazane u 17 regiona.

U Rusiji se 1. jula održava referendum o izmenama Ustava na kojem će se izmedju ostalog glasati za anuliranje svih dosadašnjih mandata predsednika Vladimira Putina, koji je na vlasti od 2000. godine. To će mu omogućiti mu da se 2024. godine ponovo kandiduje na dva mandata od po šest godina.