Deo DS priprema stranačke izbore, na čelu odbora Vida Ognjenović

Vesti 23. jun 202013:26 > 13:26
N1

Deo članova glavnog odbora Demokratske stranke koji su se suprostavili odlukama predsednika stranke Zorana Lutovca, najavili su izbore u stranci kao jedini način prevazilaženja krize u DS-u.

Naglašavaju da nisu pučisti, da ne pokušavaju da preotmu stranku, već se zalažu da se kao i uvek do sada, problemi u DS-u reše stranačkim izborima.

POVEZANE VESTI

Predsednica organizacionog odbora za stranačke izbore Vida Ognjenović rekla je da je 140 članova Glavnog odbora potpisalo zahtev da se izbori stave na dnevni red skupštine stranke, ali da je predsedništvo u nedelju izbeglo da se o tome razgovara.

Ona je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama istakla da su se oni zato sami organizovali i da je ovo prvi sastanak odbora, ali i da se još ne zna za koji bi datum oni mogli biti zakazani.

Članica organizacionog odbora za stranačke izbore Ljiljana Lučić rekla je da je namera aktuelnog rukovodstva da skupština stranke izabere samo statutarnu komisiju, ali da Lutovac trenutno radi samo sa dva potpredsednika i da je takvo stanje neodrživo.

„Nemamo statutarnu komisju, nemate kome da se žalite, 80 opštinskih odbora je raspušteno kao i omladina stranke. U DS je bila tema samo izaći na izbore ili ne, ali ni jedna druga tema nije bila dozvoljena“, istakla je Lučić.

Ona je dodala da su se demokrate utopile u Savez za Srbiju, da prvi put predsednik države u predizbornoj kampanji ni jednom nije pomenuo predsednika DS, već je on sam, kako je rekla „odredio ko je vođa opozicije i govorio samo o Draganu Đilasu“.

Lučić je dodala da se demokrate jesu saglasile da neće izaći na izbore, ali da nisu usaglasili šta se dešava „sutra“ i nisu učestvovali ni u jednoj akciji.

Potpredsednik DS Dragoslav Šumarac osvrnuo se na dešavanja na sednici Glavnog odbora u nedelju i ponovio da je bila loše organizovana.

„U DS je uvek bila dozvoljena razmena mišljenja, ali ako je reforma da se ukloni slika Zorana Đinđića i da se sklone svi njegovi ministri, ja u njoj neću da učestvujem“, rekao je Šumarac.

Komentarišući napise da je iz stranke isključen Balša Božović, Šumarac je rekao da je Božović budućnost stranke i da bi u stranci moralo biti dozvoljeno drugačije mišljenje.

Većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) u nedelju je na sednici u Beogradu usvojen izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca, dok su protivnici Lutovca su, pošto je sednica prekinuta, u hodniku ispred sale objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke.