Varhelji: Pomoć EU Srbiji zbog virusa 93 miliona evra

Vesti 23. jun 202012:15 > 12:23
EBS

Devedeset tri miliona evra iznosi dosadašnja pomoć EU Srbiji za borbu protiv krize izazvane koronaviruson. Od tog novca, 15 miliona izdvojeno je za neposredne potrebe, a 78 miliona evra za kratkoročne i srednjoročne potrebe, naveo je Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU u odgovoru na poslaničko pitanje.

Kako je naveo, neposredna pomoć od 15 miliona evra iskorišćena je za finansiranje 15 avionskih letova i drugih troškova prevoza više od 720 tona hitne medicinske opreme i dodao da je, pored toga, EU direktno kupovala i donirala opremu kako bi pomogla Srbiji da se izbori sa zdravstvenom krizom.

„EU trenutno razgovara sa vlastima o najboljem načinu da pomogne Srbiji da se, na kratki i srednji rok, izbori sa socioekonomskom krizom“, naveo je Varhelji.

On je dodao da će Srbija imati koristi i od paketa od 455 miliona evra namenjenih za podršku privatnom sektoru u regionu zapadnog Balkana i dodao da će fokus biti usmeren na mala i srednja preduzeća.

„Podrška EU Srbiji uključuje i mogućnost učešća u mehanizmima podrške širom Evrope. Srbija učestvuje u Mehanizmu civilne zaštite EU, deo je Sporazuma o zajedničkoj nabavci EU i ispunjava uslove za pomoć u okviru Fonda solidarnosti EU. Srbija ima koristi i od mehanizama EU za koordinaciju javnog zdravlja i spremnosti za pandemiju“, naglasio je Varhelji u pisanom odgovoru.

On je ocenio da je pomoć koju EU pruža Srbiji „značajna“ i da je je u interesu EU da pokaže solidarnost sa ostatkom sveta.

„EU je i dalje čvrsto opredeljena za evropski put Srbije. Podrška Srbiji tokom aktuelne krize predstavlja još jedan jasan dokaz toga. Sa svoje strane, Srbija je integraciju u EU i članstvo proglasila nacionalnim interesom i strateškim opredjeljenjem“, podseća Varhelji u odgovoru na poslaničko pitanje.

Varhelji još kaže da se, u skladu sa Pregovaračkim okvirom, od Srbije zahteva da uskladi svoje politike prema trećim zemljama i svoje pozicije u međunarodnim organizacijama sa politikama i stavovima koje su usvojile Evropska Unija i njene države članice.