Aleksandar Šešelj: Izborni proces neregularan, gledaćemo jednoumlje u Skupštini

Izbori 2020 22. jun 202014:09 > 14:15
SRS

Ceo izborni proces je bio neregularan, a kao posledicu imaćemo potpuno jednoumlje u Skupštini Srbije, izjavio je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

Šešelj je rekao da su na izborima učestvovale „fantomske liste“ čiji je zadatak bio da u „nepravednoj kampanji stvore gužvu“ na glasačkom listiću.

„Ovo su bili parlamentarni izbori na kojima je učestvovala 21 izborna lista, a na kraju je stvoren jednopartijski parlament. Nikad više nije bilo lista, a u skupštini ćemo gledati apsolutno jednoumlje“, objasnio je Šešelj.

Šešelj nije hteo da komentariše nisku izlaznost na izborima, jer još nisu pregledali sve zapisnike s biračkih mesta.

„Svakako je čudno koliko je građana Srbije ‘pohrlilo’ da glasa između pola sedam i osam uveče“, rekao je zamenik predsednika SRS.

Upitan da prokomentariše to što je izborna lista Aleksandra Vučića osvojila više od dve trećine mandata, Šešelj je rekao da je to pokazatelj da kod nas „nešto nije u redu“.

„To u demokratskim uslovima i demokratskom ambijentu ne bi bilo moguće ni u jednoj zemlji. Koliko god oni bili opijeni njihovom pobedom ili uspehom, to će se na duži rok pokazati izuzetno lošim za naše društvo i parlamentarizam“, kazao je Šešelj.

On je naveo da je na ishod izbora presudno uticala podela 100 evra punoletnim građanima, nezastupljenost opozicije u medijima i nedostatak kontrole glasanja.

Šešelj je dodao da sve osetljive teme od državnog značaja koje se tiču Kosova i evropskih integracija više neće imati nikakvu ozbiljnu raspravu u javnosti.

„Sve odluke će se donositi isključivo kada zvono zazvoni u Narodnoj skupštini. Neće biti razmene mišljenja, sve će se usvajati bez ikakve kritike, a bojim se da će rešenja koja će se naći na dnevnom redu po pitanju Kosova biti izuzetno nepovoljna i to je razlog stvaranja ovakvog parlamenta“, rekao je Šešelj.

On je istakao da novi saziv Skupštine Srbije „neće imati legitimitet“ za donošenje važnih odluka zbog „ogromne disproporcije između vladajuće stranke i ostalih stranaka“.

„Nije jasno da li oni shvataju mimikriju između parlamentarizma i onog što oni prave od naše skupštine. Ovo neće biti skupština, već samo još jedan stub podrške ustaljenoj vlasti u Srbiji bez razmene i suprotstavljanja mišljenja“, dodao je Šešelj.

On je ocenio da novi skupštinski saziv i vlada neće izdržati ceo mandat.

„Ovo je toliko nenormalno stanje da je prosto nemoguće da bi nešto tako moglo da se desi. Ali, stvoren je takav ambijent da više niko ne može da kaže šta je normalno, a šta nije“, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će SRS prihvatiti eventualni poziv Aleksandra Vučića da postane član vlade, što je kao mogućnost najavio predsednik Srbije nakon proglašenja izborne pobede, Šešelj je rekao da je ta Vučićeva najava „besmislena“.

„Taj poziv nema nikakvog smisla. Šta znači da stranke koje nisu prešle cenzus da učestvuju u vladi? Da li je to zato što nema ko da bude na važnim mestima u Vladi ili je to još veće poniženje za naš politički sistem? Ili su shvatili da sav ovaj ambijent koji smo dobili nakon izbora nije baš demokratski, pa hoće da naprave privid kako bi se taj jednopartijski model još više učvrstio“, naveo je Šešelj.

On u narednim mesecima očekuje veoma tešku ekonomsku situaciju „koja će pogoditi značajan broj građana Srbije“.

„Nažalost, Srbija neće spremno dočekati ekonomske posledice koronavirusa pre svega zbog megalomanskih izjava kako smo mi najbolji i kako imamo najveći privredni rast u Evropi, što je apsolutno netačno“, kazao je Šešelj.

On kaže da ne veruje Aleksandru Vučiću ni kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema.

„Vučić će kao i do sada biti maksimalno kooperativan prema zahtevima iz inostranstva, to se pokazalo kao politička praksa u poslednjih osam godina. Ne vidim da će se u narednom periodu nešto promeniti. Epilog te kooperativnosti će biti veoma loš za Srbiju i srpske nacionalne interese po pitanju Kosova“, zaključio je Aleksandar Šešelj.

Sve o izborima čitajte u blogu uživo i na stranici Izbori 2020.