Blumberg i Komersant: SNS osvojio ogromnu većinu, Vučiću glavna prepreka Kosovo

Izbori 2020 22. jun 202011:35 > 12:00
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je svoju Srpsku naprednu stranku do ubedljive pobede na izborima i obezbedio ogromnu većinu u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj među globalnim silama, ocenio je Blumberg.

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od koronavirusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranaka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača političku dominaciju u zemlji koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014. godine, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja od oporavka privrede posle koronavirusa do popravljanja odnosa s Kosovom i kretanja nesigurnim putem ka članstvu u EU.

Vučićeva najveća borba vezana je za njegov napor da vodi zemlju u EU, ističe Blumberg, dodajući da je glavna prepreka Kosova, pošto Brisel zahteva da Srbija popravi odnose sa susedom kao uslov za ulazak, dok je Vučić proveo godine sprečavajući Kosovo da dobije međunarodno priznanje, što podržava i većina Srba.

Ali, pritisak za dogovor raste, podvlači Blumberg, navodeći da je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ubedio Vučića da se sastane s kosovskim kolegom u Beloj kući 27. juna. Pre toga se sastaje s izaslanikom EU koji pokušava da obnovi pregovore posredovanjem Brisela, a onda ide u Rusiju da se sastane sa svojim saveznikom Vadimirom Putinom.

Komersant: Vučić sada mora da napravi izbor

Dnevnik Komersant piše da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića osvojila apsolutnu većinu koja će joj omogućiti da sprovede bilo koju odluku, uključujući i o Kosovu. 

List navodi da eksperti smatraju da će obavezni uslov za normalizaciju odnosa Beograda sa Kosovom na kojem insistira Zapad, biti izmena Ustava i udaljavanje preambule o statusu Kosova. Dodaje da su ta i bilo koja druga izmena u rukama predsedničke većine.

Komersant piše da je sada samo pitanje kako će Vučić iskoristiti parlamentarnu većinu, da od njegovog izbora zavisi perspektiva članstva Srbije u EU i finansijski uticaj Zapada na srpsku privredu. 

„Vučićev izbor čeka i Rusija koja je protiv normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će otvoriti Kosovu i Srbiji put u EU i NATO. Očuvanje sadašnjeg statusa omogućiće Moskvi da i dalje realno utiče na tok balkanske političke igre“, ocenjuje dnevnik u komentaru. 

List ocenjuje da se Vučić našao u položaju da svaka odluka koju donese vodi ka pogoršanju njegove pozicije. 

„Ako prihvati poziciju Rusije, posvađaće se sa SAD i EU. Ako podlegne nagovaranjima i pritiscima Vašingtona izgubiće partnerstvo sa Moskvom. A jednoznačno opiranje na EU izazvaće ozbiljno razočarenje kod SAD i Rusije“, piše list. 

Dnevnik ocenjuje da važnost predstojećeg izbora Vučića nije samo u riziku da se posvađa sa jednim ili više svetskih igrača na Balkanu. 

Komersant navodi da je Vućić jačao svoje pozicije igrajući te na evropsku, te na rusku kartu i da je odbacivao upozorenja da mu je sedenje na dve stolice rizično, a da je čak privukao i kinesku stolicu. 

„I sada kosovski izbor preti da razruši Vučićevu konstrukciju. Ako se to dogodi, neće mu biti jednostavno da ostane u fotelji predsednika Srbije“, zaključuje Komersant.

Politiko: Komotna pobeda Vučića uoči putovanja u Vašington

Aleksandar Vučić je postigao još jednu očekivanu pobedu na parlamentarnim izborima dok se sprema za putovanje u Vašington krajem ove nedelje, radi pregovora s liderom Kosova, čemu će domaćin biti Bela kuća, piše list Politiko. 

Vladajuća Srpska napredna stranka, kako navode, ostvarila je veliku pobedu na prvim izborima u Evropi nakon relaksacija mera uvedenih zbog koronavirusa. 

Politiko ocenjuje da je i srpska opozicija odbranila svoj stav da bojkotuje izbore jer je izlaznost bila oko 49 odsto, što je oko sedam manje nego na izborima 2016. godine 

„Iako ne postoji zakonski uslov da za validnost izbora izlaznost bude preko 50 odsto, opozicione stranke tvrde da to što taj prag sada nije dostignut čini izbore nelegitimnim“, piše Politiko.

Francuski mediji: Vučić kaže istorijska pobeda, opozicija da je to skretanje u autoritarizam

Francuski mediji prenose izjavu Aleksandra Vučića da je njegova stranka SNS ostvarila na izborima istorijsku pobedu, dok opozicija, koja je pozivala na bojkot, to osuđuje kao skretanje u autoritarizam. 

U izveštajima se ističe da je SNS stekao ogromnu većinu u parlamentu i smatra da je „takvoj pobedi doprineo bojkot glavnih opozicionih stranaka koje su tvrdile da su slobodni izbori bili nemogući zbog urušavanja demokratije i stanja u medijima“, piše list „Mond“. 

Poslovni dnevnik „Lezeko“ daje i ocenu Florijana Bibera, stručnjaka za Balkan na Univerzitetu u Gracu, da je „uprkos prividu veliki gubitnik izbora SNS, jer bez opozicije ta vladajuća stranka može izgledati manje legitimna nego ikad“. 

„Lezeko“ ističe da srpski predsednik Vučić „može da računa na važne saveznike na međunarodnoj pozornici, jer osim Kine i Rusije, Vučića podržava Zapad koji smatra da je on sposoban da reši spor s Kosovom“. 

Dodaje se da je Vučić „upozorio da će dani i nedelje koji dolaze biti teški, posebno kad je reč o Kosovu“. 

Francuska međunarodna TV mreža „Frans 24“ navodi da su izbori bili „plebiscit za predsednikovu stranku“ koja je stekla ogromnu većinu u parlamentu i „tanušnom učinila opoziciju koja kaže da je sad stvorena autoritarna vlast“. 

Evropska TV mreža Euronews na francuskom jeziku ocenila je da se „Evropska unija našla uklještena između opozicije, koja je pozivala na bojkot i vladajuće stranke od koje se očekuje da ispuni izborna obećanja, uključujući jačanje raspoloženja za evropske integracije u zemlji koja je politički veoma podeljena“.

Sve o izborima čitajte u blogu uživo i na stranici Izbori 2020.