Janjić: Pobeda SNS čista, parlament će biti praktično jednopartijski

Izbori 2020 22. jun. 202008:15 > 09:21
Podeli:
Izvor: N1

Urednik agencije Beta Dragan Janjić izjavio je u Novom danu da je rezultat održanih izbora očekivan, a da su iznenađenje veća izlaznost od očekivane, kao i "ulazak samo tri stranke u parlament". Ocenio je da će parlament biti "jednopartijski", kao i da se potvrdilo da "prosečan građanin u našoj zemlji glasa na osnovu onoga što vidi u 'mejnstrim' medijima".

POVEZANE VESTI

„Rezultat izbora je sasvim očekivan. Rezultat je u okvirima onoga što je većina prognozirala. Izlaznost je malo veća nego što se očekivalo. Pobeda SNS je potpuna, a ono što je iznenađenje je što su samo tri stranke ušle u parlament, i što će parlament biti praktično jednopartijski. SNS će imati dvotrećinsku većinu poslanika u parlamentu, u tolikoj meri će biti i njena odgovornost, u odnosu na građane i međunarodnu zajednicu. To je potpuno politički čisto, ali to ne donosi nikakvo smirenje situacije u zemlji“, navodi Janjić i dodaje da naš najveći problem nije broj poslanika u parlamentu, već u „poremećenom vrednosnom sistemu, okupiranim medijima“.

„Ispostavilo se da prosečan čovek glasa na osnovu onoga što vidi u ‘mejnstrim’ medijima“, smatra Janjić.

On ocenjuje da je opozicija na ovim izborima radila „jednu stvar koju nikako nisu smeli, a to je da su pitanje ‘bojkot ili ne’ pretvorili u političko pitanje“.

„I nastavljaju da se bave time, da li bojkot uspeo ili ne. Suština je u tome da ovoj zemlji treba politički koncept, politčka ideja, i ljudi koji su spremni da se žrtvuju, i da se založe za sprovođenje tih ideja. Mi smo skrenuli potpuno desno, u potpuni populizam, i to je jako loše za društvo. Nema puno društava koje su uspeli da se izvuku iz ovoliko dubokog populizma bez većih posledica, a to je jako zabrinjavajuće“, upozorio je Janjić.

On ocenjuje da je naše društvo u vrednosnom smislu potpuno devastirano, navodeći kao klasičan primer sela pored Leskovca, koji su nakon upozorenja da će bojkotovati izbore dobili asfalt.

„To je javno pretvaranje demokratije u najobičniju trgovinu, i najklasičniji primer devastacije“, ističe Janjić.

„Socijalisti jako potrebni SNS-u“

Prema njegovim rečima, situacija u parlamentu će biti takva da SNS sa dvotrećinskom većinom može da napravi sama vlast, ali je ocenio da su „socijalisti jako potrebni SNS-u, kao i nekim stranim faktorima u Vladi Srbije“.

„Mislim da će to da se reši na takav način što će socijalisti ponovo biti u Vladi Srbije. Međutim, to će biti unisona vlada“, napomenuo je urednik agencije Beta.

Šapićev uspeh na izborima objašnjava „dobrim odnosima sa vladajućim blokom, i zbog toga što se samo bavio lokalnim pitanjima“.

„On je i omiljen sportista, i to mu je sve pomoglo da dobaci do parlamenta. To je takođe zasluga i njegove procene da ne pravi  nikakav ‘gep’ u odnosu na vlast, i sa druge strane procena vladajućeg bloka da on uđe u parlament. Da sam ja vlast, ja bih voleo da uđu u parlament te male stranke koje ne mogu da naprave nešto veliko“, naglašava Janjić.

Komentarišući izlazak na izbore Milutina Jeličića Jutke, uprkos činjenici da policija nije mogla da ga nađe na njegovoj adresi povodom suđenja za seksualno zlostavljanje, on kaže da je to proimer „do kolike mere smo ‘nagriženi’ iznutra kao društvo“.

„Imate čoveka koji je seksualni predator, ali je važna loklana vlast, i on može da ne bude pronađen. A imate slučajeve kada je neko osumnjičen za neku pretnju vlasti, da njega nađu vrlo brzo, ali u slučajevima poput jutke, teže ide“, rekao je Janjić.

Sve o izborima čitajte u blogu uživo i na stranici Izbori 2020.