IZBORI 2020: SNS ubedljiva i na Kosovu, Šapić pobedio na Novom Beogradu

Tanjug/Zoran Žestić

Srpska napredna stranka ubedljivi je pobednik parlamentarnih, lokalnih i pokrajinskih izbora održanih u nedelju 21. juna, pokazuju podaci Ipsosa i Cesida. SNS nije pobedila u samo četiri opštine u Srbiji, ali jeste u Paraćinu i Šapcu, gradovima u kojima je na vlasti dosad bila opozicija. Prema podacima Republičke izborne komisije na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela, izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača.

21:28

Miletić: Neko će u PSG morati da snosi odgovornost

Pokret slobodnih građana (PSG) možda nije ušao u parlament, ali je pokazao da jeste prava opozicija, kazao je Petar Miletić.

On je u Danu uživo na N1 priznao da jesu očekivali da pređu cenzus, ali i više od toga, kao i da će u narednom periodu analizirati sva dešavanja i „hladne glave“ odlučiti o daljim koracima.

21:04

Đurić: SNS osvojila 86 odsto glasova na Kosovu

Funkcioner Srpske napredne stranke i v.d. direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na Kosovu glasalo oko 60 odsto građana, a da je SNS osvojila 86 odsto glasova.

20:42

Intervju sa šeficom misije ODIHR

Uršula Gacek, šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavila je u intervjuu za N1 da je misija uočila „ograničen broj neregularnosti“, ali da ne postoji statistički uzorak na osnovu koga može to da se generalizuje.

20:23

Šapić bolji od SNS na Novom Beogradu

Lista dosadašnjeg predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića je sa svega jednim procentom glasova u odnosu na SNS pobedila na izborima u toj opštini i osvojila 43 odsto glasova.

20:11

Borel i Varhelji očekuju da nova vlada u Srbiji nastavi reforme i put ka EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti Žosep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazili su očekivanje da će posle parlamentarnih izbora u Srbiji nova vlada nastaviti reforme neophodne za pristupanje Srbije EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

20:10

Stefanović: SNS ostvarila najbolji rezultat u Beogradu uprkos manjoj izlaznosti

Predsednik beogradskog odbora Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović ocenio je da je lista SNS na izborima u glavnom gradu ostvarila „najbolji pojedinačni rezultat uprkos manjoj izlaznosti“.

Stefanović je u pisanoj izjavi izrazio zahvalnost građanima Beograda na, kako je naveo, „ogromnom i značajno većem broju glasova“ za listu naprednjaka.

20:09

Dan posle izbora: SNS zadovoljna, Dačić čeka poziv, glavna tema i dalje odziv

Izbore u Srbiji obeležila je ubedljiva pobeda naprednjaka. Prema preliminarnim rezultatima, oni mogu da računaju na oko 190 poslaničkih mandata. Cenzus su, za sada, prešle još samo dve liste, ne računajući manjinske. Dok lider SNS-a najavljuje Vladu koja će, kako kaže, imati konsenzus širi od podrške koju su naprednjaci dobili, glavna tema dana posle izbora je – odziv birača.

Pogledajte prilog TV N1.

20:08

U Skupštinu Vojvodine, od devet lista, ne ulaze samo Čede Jovanovića i Zukorlića

Pokrajinska izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate izbora za poslanike Skupštine Vojvodine, a na osnovu 1.264 obrađenih biračkih mesta, to jest 70,97 odsto glasova.

Prema tim podacima, od devet izbornih lista koje su učestvovale na izborima, samo dve neće ući u parlament – Čedomir Jovanović – Koalicija za mir i Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo.

20:07

Potpuna dominacija SNS-a na lokalnim izborima

Srpska napredna stranka uspela je da osvoji vlast u više gradova i opština u kojima je do sada bila opozicija, među njima je i Šabac. Međutim, aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović, zahteva ponavljanje izbora – zbog brojnih nepravilnosti.

20:07

Ćulibrk i Obradović: Problem za SNS što nema neprijatelja

Novinar Vukašin Obradović ocenio je da je za Srpsku naprednu stranku, nakon ubedljive pobede na jučerašnjim parlamentarnim izborima, problem to što više nemaju neprijatelja, a bez neprijatelja ne mogu da funkcionišu.

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk istakao je da će SNS odsad imati odrešene ruke da radi šta hoće, ali više neće imati alibi za bilo kakav nesupeh, što je jedan od „dobiraka“ ovih izbora.

18:17

Sanda Rašković Ivić: Imamo, „za našu decu“, jednopartijski parlament

Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke izjavila je u Danu uživo da je bojkot izbora uspeo, navodeći da je manje od 50 odsto građana izašlo na birališta „uprkos velikim pritiscima“.

Prema njenim rečima, rezultati izbora su očekivani.

18:16

Grupa evroposlanika: Ruganje demokratiji u Srbiji

Druga najveća grupa u Evropskom parlamentu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), ocenila je u saopštenju da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.

18:15

OEBS: Izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije

Šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ursula Gacek rekla je u Beogradu da su parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.

15:57

Na izborima u Varvarinu naprednjaci osvojili 52 odsto glasova

Na lokalnim izborima u Varvarinu lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 52,24 odsto glasova izašlih birača, a iza nje su koalicija SPS-JS sa 21,79 odsto glasova, te lista „Naši ljudi – dr Gordana Čabrić“ koja je osvojila 13,98 odsto glasova.

Po podacima Opštinske izborne komisije, odbornike u novom sazivu lokalnog parlamenta imaće i lista „Temnićka alternativa“ koja je osvojila 9,52 odsto glasova dok ispod cenzusa ostala samo grupa gradjana „Srpski radikali“ sa 2,47 odsto glasova.

Pravo glasa u Varvarinu ima 15.426 građana, od kojih je na jučerašnje izbore izašlo njih 59,97 odsto.

Po navodima Opštinske izborne komisije, do sada nije bilo prigovora na tok izbora niti su primećene nepravilnosti u izbornom procesu.

15:18

Lista SNS osvojila najviše glasova u četiri grada Pomoravlja

Na lokalnim izborima na području Pomoravskog okruga, Srpska napredna stranka (SNS) je u nedelju osvojila najviše glasova u Ćupriji, Rekovcu, Despotovcu i Paraćinu, u Jagodini je pobedila u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i Socijalističkom partijom Srbijom, dok je u Svilajncu najviše glasova pripalo listi „Predrag Milanović – Svilajnac čuva budućnost“.

Po preliminarnim podacima Gradske izborne komisije u Jagodini, lista „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka“ osvojila je 18.492 glasa ili 69,84 odsto glasova na lokalnim izborima u tom gradu.

Lista „Bunt – Prava Jagodina – Dušan Marković – Aleksandar Grković – Aleksandar Racić“ osvojila je 3.174 glasa ili 11,99 odsto, lista „Mita Arsić“ 1.981 glas ili 7,48 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije 1.384 glasa ili 5,23 odsto i koalicija „Ruska stranka – Srba Josijević – Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ osvojila je 897 glasova ili 3,39 odsto.

U Jagodini je glasalo 43,85 odsto upisanih birača a po rečima predsednice Gradske izborne komisije Zorice Radivojše, nije bilo bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

Po podacima Opštinske izborne komisije u Paraćinu, na lokalne izbore izašlo je 29.523 upisanih birača ili 61,56 odsto. Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 28 mandata ili 45,05 odsto dok je lista dosadašnjeg predsednika Opštine „Saša Paunović – sigurno napred“ osvojila 24,2 odsto glasova ili 15 mandata.

Slede liste „Svi za Paraćin – Tomislav Šaletić“ sa 8,96 odsto glasova ili pet mandata, „Zdrava priča – ti se pitaš“ sa 6,93 odsto ili četiri mandata i lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ sa 5,06 odsto glasova i tri mandata.

Na lokalne izbore u Ćupriji izašlo je 44,74 odsto upisanih birača a najviše glasova, 9.398 ili 78,24 odsto, pripalo je listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ koja će u novom sazivu lokalnog parlamenta imati 30 od ukupno 37 odbornika. Lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ osvojila je u Ćupriji 1.768 glasova ili 14,72 odsto što joj donosti pet odbornika, dok je za listu „Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić“ glasalo 846 birača ili 7,04 odsto, na osnovu čega će imati dva odbornika.

Po preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije u Rekovcu, u tom mestu je juče glasalo 6.136 upisanih birača ili 69,93 odsto. Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 2.893 glasova ili 47,1 odsto, što je 11 mandata, lista SPS – JS 1.697 glasova ili 27,7 odsto i šest mandata, dok je grupa gradjana „Doktor Dragan Prodanović“ osvojila 1.018 glasova ili 16,6 odsto i četiri mandata u lokalnom parlamentu koji ima 21 odbornika. ;

U Despotovcu je od 22.101 upisanog birača na lokalne izbore izašlo 11.099 glasača, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije. Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 6.592 glasa ili 19 mandata, koalicija SPS – JS 2.685 glasova ili osam mandata a grupa gradjana „Mladi Despotovac“ 1.455 glasova ili četiri mandata. Skupština opštine Despotovac ima 31 odbornika a po odluci Opštinske izborne komisije, lokalni izbori će biti ponovljeni na jednom od 44 biračka mesta.

Po preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu opštine Svilajnac, lista „Predrag Milanović – Svilajnac čuva budućnost“ osvojila je 44,16 odsto glasova, sledi lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa 31,34 odsto glasova, lista „Dr Tanja Toskić – Za bolji Svilajnac“ sa 9,17 odsto, lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ sa 5,26 odsto glasova i lista „Samo napred Svilajnac“ koju je podržalo 4,46 odsto izašlih birača.

15:14

Na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu SNS pobedila sa 50,19 odsto

Na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu najviše glasova je u nedelju osvojila lista Srpske napredne stranke (SNS) „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ – 50,19 odsto, saopštila je Opštinska izborna komisija (OIK) na osnovu obrađenih podataka sa svih biračkih mesta.

Grupa građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac-Milisav Mirković“ osvojila je 27,96 odsto, lista Socijalističke aprtije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS) „Ivica Dačić SPS – JS Dragan Marković Palma“ 14,24 odsto i lista Srpske radikalne stranke (SRS) „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ 2,75 odsto glasova.

Od ukupno 35.974 birača registrovanih u Gornjem Milanovcu, na glasanje je izašlo 20.159, što je 56,04 odsto.

Nevažećih listića bilo je 980.

Po broju osvojenih glasova u Skupštini Gornjeg Milanovca koja ima ukupno 49 odborničkih mesta, SNS će imati 27 odbornika, GG „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac-Milisav Mirković“ 15 i SPS- JS sedam odbornika.

Na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu učestvovale su četiri stranke, koalicije i grupa građana.

15:04

SNS pobedio u Aleksincu, Merošini i Gadžinom Hanu, u Ražnju na drugom mestu

Prema preliminarnim rezultatima opštinskih izbornih komisija u Aleksincu, Merošini i Gadžinom Hanu na izborima u tim mestima je pobedila Srpska napredna stranka (SNS), dok je u Ražnju najviše glasova osvojila grupa građana Dobrica Stojković. Stojković, koji je i aktuelni predsednik opštine Ražanj, pobedio je sa 44,06 odsto glasova, a na drugom mestu u toj opštini je SNS sa 28,88 odsto glasova.

Na glasačkim listićima u Ražnju nalazile su se još dve liste i obe su prešle cenzus i imaće odbornike u opštinskoj skupštini. Socijalističkoj partiji Srbije pripalo je 9,49 odsto glasova, a grupi građana Verislav Velisavljević Verče 7,63 odsto glasova.

Na izborima za odbornike Skupštine opštine Aleksinac izlaznost je bila 54 odsto, a najviše glasova pripalo je Srpskoj naprednoj stranci – 60 odsto.

U Gadžinom Hanu na glasačkim listićima za odbornike lokalne skupštine nalazile su se samo dve liste – Srpske napredne stranke i koalicije SPS i Jedinstvene Srbije. Pobedila je lista Srpske napredne stranke osvojivši 58,43 odsto glasova i 15 mandata u lokalnom parlamentu, dok će SPS sa 38,48 glasova imati 10 mandata.

U opštini Merošina izlaznost je bila takođe visoka i iznosila je 78,52 odsto, a pobedu je odnela lista Srpske napredne stranke sa 59,43 odsto glasova i 20 mandata. SPS i JS su osvojili 18,76 odsto glasova i šest mandata, Grupa građana „Srpska desnica za domaćinsku Merošinu“ Goran Mikić 7,38 odsto i tri mandata i Grupa građana „Merošina i selo“ Damjan Tomić 6,45 odsto glasova i dva mandata.

Na području Nišavskog upravnog okruga lokalni izbori su organizovani i u opštini Svrljig, ali je tamošnja izborna komisija odlučila da ne saopštava preliminare rezultate sve dok u toku popodneva ne budu utvrđeni konačni rezultate, dok u Doljevcu lokalni izbori nisu organizovani jer su vanredni izbori organizovani 2018. godine.

14:56

Na izborima u Topoli pobedila lista Dragana Jovanovića, SNS drugi

Na lokalnim izborima u Topoli, lista „Dragan Jovanović-Pomozimo Draganu-Zdravo da pobedi-Bolja Srbija“, osvojila je 36,05 odsto, odnosno 3.950 glasova.

Prema podacima Opštinske izborne komisije, koje prenosi portal Toppres, na drugom mestu je sa 32,89 odsto podrške lista „Aleksandar Vučić. Za našu decu“ sa osvojena 3.604 glasa.

Lista „Novi ljudi za bolju Topolu–Mirko Jevtić Znamo se“ je na trećem mestu sa 15,47 odsto ili 1.695 glasova.

Lista „Ivica Dačić-SPS, JS-Dragan Marković Palma“, ima 9,25 odsto ili 1.014 glasova.

Lista POKS ima 433 glasa, odnosno 3,95 odsto, a najmanje lista „Nova Srbija“ – 261 glas ili 2,38 odsto.

14:51

Ubedljiva pobeda Zdrave Srbije u Čajetini

Zdrava Srbija saopštila je da je postigla veliki uspeh na lokalnim izborima u Srbiji, a da je najubedljiviji rezultat ostvarila u opštini Čajetina gde je osvojila 61 odsto glasova birača, odnosno 2,5 puta više glasova od liste Srpske napredne stranke.

U saopštenju se navodi da je na izborima u Čajetini, posle koalicije Zdrave Srbije koju čine još DSS i PUPS, oko 26 odsto glasova dobila naprednjačka lista, SPS je dobio pet, a koalicija oko POКS četiri odsto podrške građana.

14:37

Ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu u Aleksandrovcu

Na lokalnim izborima u Aleksandrovcu izbori će biti ponovljeni na jednom biračkom mestu, a novo glasanje zakazano je za 28. jun, rečeno je u Izbornoj komisiji u tom gradu.

„Do ponavljanja izbora će doći na biračkom mestu 26 u selu Parčin, gde ima upisano manje od 200 birača jer nisu dostavljene potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta i pojavio se višak izbornih listića u odnosu na broj lica koja su glasala“, kazala je predsednica Opštinske izborne komisije u Aleksandrovcu Dobrila Vukojević.

Prema preliminarnim rezultatima najviše glasova, 70,91 odsto, osvojila je lista Aleksandar Vučić–Za našu decu, sledi Pokret za Župu–dr Jugoslav Stajkovac sa 19,67 odsto te koalicija SPS–JS koja je osvojila 9,35 odsto.

Konačni rezultati, kao i raspodela odborničkih mandata biće poznati 28. juna, za kada je zakazano ponovljeno glasanje na pomenutom biračkom mestu.

Na lokalne izbore u toj opštini izašlo je 63,76 odsto od upisanih 22.189 birača.

14:33

RIK: Izlaznost na izborima 50,32 odsto

Prema podacima Republičke izborne komisije na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela, izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača. Prema podacima RIK-a, na izborima je glasalo 2.122.773 birača. Raspored snaga u parlamentu ostao je isti kao i na osnovu jučerašnjih preliminarnih podataka – cenzus su prešle liste oko SNS, SPS i SPAS.

14:20

Skoro 70 odsto glasova za SNS u Kniću

Srpska napredna stranka osvojila je 69,99 odsto glasova na lokalnim izborima u Kniću, pa će u novom sazivu Skupštine opštine imati 19 od ukupno 25 odborničkih mandata.

Po podacima Opštinske izborne komisije, na izborima u Kniću glasalo je 63 odsto upisanih birača.

Koalicija SPS-JS osvojila je 11,84 odsto glasova i tri odbornička mandata, grupa građana „Truman“ 9,11 odsto glasova i dva mandata, a lista „Velimir Ilić – Nova Srbija – Narodni blok“ 4,99 odsto glasova i jedan odbornički mandat.

14:17

Šešelj kaže da je ceo izborni proces bio neregularan

Ceo izborni proces je bio neregularan, a kao posledicu imaćemo potpuno jednoumlje u Skupštini Srbije, izjavio je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

Šešelj je rekao da su na izborima učestvovale „fantomske liste“ čiji je zadatak bio da u „nepravednoj kampanji stvore gužvu“ na glasačkom listiću.

„Ovo su bili parlamentarni izbori na kojima je učestvovala 21 izborna lista, a na kraju je stvoren jednopartijski parlament. Nikad više nije bilo lista, a u skupštini ćemo gledati apsolutno jednoumlje“, objasnio je Šešelj.

14:01

U Trsteniku SNS osvojio skoro 62 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu obrađenog glasačkog materijala sa svih biračkih mesta, na lokalnim izborima u Trsteniku pobedila je lista Aleksandar Vučić – Za našu decu, koja je osvojila 61,08 odsto glasova.

Prema podacima Izborne komisije iz tog grada, koji još nisu konačni, drugo mesto zauzela je Grupa građana „Mario Spasić – uvek za rodni kraj“, koja je osvojila 14,01 odsto glasova, a treće Pokret obnove Kraljevine Srbije sa 10,01 odsto.

Slede koalicija SPS-JS sa 8,45 odsto, te GG Zainat koja je osvojila 4,08, a ispod cenzusa od tri odsto ostala je jedino Srpska radikalna stranka koja je osvojila 2,38 odsto glasova.

Konačni rezultati se, kako je kazao predsednik Opštinske izborne komisije Nikola Trošić, očekuju se tokom večeri, nakon zasedanja Komisije, a prigovora na izborni postupak do sada nije bilo.

Ukoliko se ništa ne promeni, lista Aleksandar Vučić dobiće 31 odbornički mandat u SO Trstenik, GG Mario Spasić – uvek za rodni kraj imaće sedam odbornika, Pokret obnove Kraljevine Srbije pet, koalicija SPS–JS četiri, a GG Zainat dva mandata.

SO Trstenik ima 49 odbornika.

13:58

U sastav nove Skupštine u Kuršumliji ušla i Metla 2020

Srpska napredna stranka osvojila je 17 odborničkih mandata na lokalnim izborima u Kuršumliji, dok su u sastav lokalnog parlamenta ušli i odbornici SPS-JS sa četiri mandata i Pokret „Metla 2020“ sa dva mandata.

Po jedno mesto u skupštinskim klupama u tom mestu osvojile su Srpska radikalna stranka i Grupa građana „Spasimo Kuršumliju – vreme je“.

Kuršumlijska Skupština opštine ima 25 mesta.

Izlaznost je bila 61 odsto.

13:55

Svetski mediji o izborima u Srbiji

O izborima u Srbiji su pisali i svetski mediji. Blumberg izveštava da je Vučićev SNS obezbedio ogromnu većinu, a da mu sada kao glavna prepreka ostaje Kosovo.

Dnevnik Komersant piše da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića osvojila apsolutnu većinu koja će joj omogućiti da sprovede bilo koju odluku, uključujući i o Kosovu.

Politiko izveštava o „komotnoj pobedi Vučića pred put u Vašington“.

Francuski mediji prenose izjavu Aleksandra Vučića da je njegova stranka SNS ostvarila na izborima istorijsku pobedu, dok opozicija, koja je pozivala na bojkot, to osuđuje kao skretanje u autoritarizam.

13:44

Živković nezadovoljan rezultatom

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da koalicija „Nek’ maske padnu“ „svakako nije zadovoljna“ rezultatom poslaničkih izbora u Srbiji, na kojima je dobila svega 0,4 odsto glasova.

Rekao je da je bilo nepravilnosti pri glasanju i da su izbori pokazali „kakvo je stanje duha građana Srbije“.

13:32

Broj glasova sporan za Zelenovića

Aktuelni gradonačelnik Šapca i nosilac liste „Šabac je naš“ rekao je da su na svim biračkim mestima uočene nepravilnosti suštinske i formalne i da je sve sporno, a najviše glasovi koje je osvojila Srpska napredna stranka i najavio da će tražiti ponavljanje izbora na svim biračkim mestima.

13:04

Naprednjaci i socijalisti jedini do mandata u Žitorađi

Najubedljiviju pobedu za lokalni parlament u Topličkom okrugu Srpska napredna straka je ostvarila u Žitorađi, gde je od mogućih 23 osvojila 21 mesto u novom sazivu skupštine. Pored SNS, novi saziv Skupštine u Žitorađi činiće jos samo SPS koja je osvojila dva odbornička mandata.

Na lokalnim izborima u Žitorađi učestvovalo je deset izbornih lista.

Izlaznost je oko 70 odsto.

13:01

SNS, SPS i DSS iznad cenzusa u Blacu

Prema prvim preliminarnim rezultatima nakon izbora za lokalnu skupštinu u Blacu najveći broj, 19 mandata, osvojila je SNS.

U novi saziv Skupštine u tom mestu ušla je i Socijalistička partija Srbije sa osvojenih pet mandata i Demokratska stranka Srbije koja je osvojila jedan mandat.

Skupština u Blacu ima 25 odborničkih mesta.

12:58

Naprednjaci prvi u Kragujevcu, sledi ih lista Veroljuba Stevanovića

Na izborima za lokalnu skupštinu lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 32.837 glasova, dok je druga lista „Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu (ZS, SPO i BS)“ dobio 12.696.

Po saopštenju Gradske izborne komisije, na trećem mestu je lista „Ivica Dačić – SPS, JS – Dragan Marković Palma“ sa 6.650 glasova.

Lista „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić“ je četvrta sa 3.499 glasova, a sa 3.267 peta je lista „Slađan Rakić – ALTERNATIVA – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga-Eko park“.

Lista POKS je dobila 2.285 glasova, dok su za listu „Kragujevačka priča i Tolerancija-Boris Kovačević Šuma“ glasala 1.643 građanina.

Lista „METLA 2020 – Novica Antić“ ima 1.610 glasova, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Kragujevac“ 1.429, a lista „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“ 1.290 glasova.

Još četiri liste imaju po manje od 500 glasova.

12:53

Svih pet lista u Prokuplju ušlo u lokalni parlament

Svih pet lista kandidata ušlo je u novi saziv prokupačke Skupštine, a ubedljivu pobedu sa natpolovičnom većinom glasova osvojila je SNS, pokazuju preliminarni rezultati.

SNS je osvojila 41 od mogućih 55 mesta u Skupštini i samostalno će moći da formira vlast u tom gradu. 

SPS, koja je po broju glasova na drugom mestu, osvojila je šest odbornčkih mandata, a Pokret za obnovu kraljevine Srbije četiri.

Stranka Zavetnici u novom sazivu prokupačke Skupštine imaće tri, a Ujedinjena demokratska Srbija jednog odbornika.

Na izbore je izašlo 55,3 odsto birača, nešto manje nego na izborima 2016. godine.

12:50

SNS u Ćićevcu 40 odsto, pokret predsednika opštine 37 odsto

Na lokalnim izborima u Ćićevcu, prema podacima tamošnje Opštinske izborne komisije, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 40,41 odsto glasova, dok je lista aktuelnog predsednika te opštine Zlatana Krkića, Pokret za očuvanje opštine Ćićevac, dobila poverenje 37,01 odsto birača.

To su podaci nakon obrađenog glasačkog materijala sa svih biračkih mesta.

Treće mesto sa 10,45 odsto zauzima lista SRS – dr Zoran Milivojević Batke, a slede Grupe građana „Boško Živković samo domaćinski“ sa 4,81 odsto te koalicija SPS-JS sa 4,55 odsto.

Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Nenada Jovanovića, prigovora na izborni postupak nije bilo ni juče ni sinoć kada je pristizao izborni materijal, te da on očekuje da bi nakon sednice Komisije mogli da budu proglašeni izborni rezultati.

Izborni rezultati preračunati u mandate pokazuju da bi, ukoliko ne bude prigovora, od 25 mandata 11 pripalo listi Aleksandra Vučiča, deset listi aktuelnog predsednika opštine, dva bi imala lista SRS dr Zoran Milivojević Batke, po jedan SPS – JS i GG Boško Živković.

U opštini Ćićevac ima 7.517 birača koji su glasali na 19 biračkih mesta, a izlaznost je bila 79 odsto.

12:32

SPS-JS u Jagodini osvojila 17 od 21 odborničkog mandata

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da pobeda Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima „znači nastavak političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji“, kao i da je zadovoljan rezultatima koalicije na republičkim izborima sa Socijalističkom partijom Srbije koja je osvojila 32 poslanička mesta umesto 29 koliko ih je imala na prethodnim izborima, saopšteno je iz JS.

On je rekao i da je na lokalnim izborima u Jagodini koalicija SPS-JS osvojila 70 odsto glasova, ili 17 od 21 odborničkog mandata, da je još jedna lista dobila dva odbornička mandata, a dve liste po jedan mandat u Skupštini Jagodine.

„Mogu da konstatujem da je ovo stvarno veliki rezultat imajući u vidu da i nije bila neka kampanja zbog korone. Želim da kažem da je Jedinstvena Srbija izašla u dosta opština sama na lokalne izbore i da je ostvarila dobre rezultate. U Bačkom Petrovcu 35 odsto, Niškoj banji 12,26, u Leskovcu devet odsto, Vranju 8,5, Dimitrovgradu sedam odsto, Vranjskoj banji, Svrljigu, Žablju po 3,5 odsto. U devet gradova smo sami prešli cenzus“, rekao je Marković.

Marković je rekao da „čestita izborni rezultat i svom koalicionom partneru, drugu, bratu i svim funkcionerima SPS“, i najavio da će lokalna vlast u Jagodini, kao i u prethodnom mandatu, biti u koaliciji sa SPS i Srpskom naprednom strankom“. 

„Jedinstvena Srbija će nastaviti da se bori za svoj program da u svakoj opštini budžet troše oni koji ga i pune, a to su građani, borićemo se protiv političkog zapošljavanja, da ne mogu odbornici i oni koji imaju političke funkcije u gradovima i opštinama da primaju plate. To će biti naš zadatak u narednom vremenskom periodu“, kazao je Marković.

12:12

Ljajićeva lista pobednik izbora u Novom Pazaru

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru lista „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ osvojila je 18.653 glasa, odnosno 21 odbornički mandat, prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije i Radnog tela za praćenje izbora.

Kako je preneo radio Sto plus, za listu „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ glasalo je 9.742 birača, što je 11 odborničkih mandata, dok će lista „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ imati devet odbornika u Skupštini grada, sa osvojenih 7.716 glasova.

Lista „Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“ osvojila je šest odborničkih mesta, odnosno 5.317 glasova.

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru pravo glasa imalo je 87.589 građana, od kojih je na birališta izašlo 42.360 ili 47,27 odsto.

Ukupan broj važećih listića je 41.400, dok je 959 nevažećih.

12:07

GIK Kragujevca poništila glasanje na tri biračka mesta

Gradska izborna komisija u Kragujevcu saopštila je da je zbog „bitnih povreda zakona“ poništila glasanje na tri biračka mesta u tom gradu.

Iz GIK nije precizirano o kojim povredama zakona je reč, ali je navedeno da će glasanje biti ponovljeno na biračkim mestima 56 u Korićanima, 69 u Stanovu i 150 u Dragobraći.

Komisija je saopštila da su na izborima u Kragujevcu glasala 71.652 birača, pri čemu su van biračkog mesta glasala 1.224 birača.

Na republičkim i lokalnim izborima u Kragujevcu glasalo se na 168 biračkih mesta, a pravo glasa imalo je 153.336 građana.

11:33

Tači: Ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini dalo rezultat

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini dalo rezultat na izborima za Skupštinu Srbije.

Tači je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da će u Skupštini Srbije biti više poslanika koji će glasati za prava Albanaca.

„Ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini se isplatilo. Koordinacija političkih akcija uvek daje rezultate i Albanska demokratska alternativa je dobar primer koji treba da slede naši sunarodnici gde god da žive“, ocenio je Tači.

11:25

Pobeda za SNS u Čačku, radikali ispod cenzusa

Najviše glasova na lokalnim izborima u Čačku, prema preliminarnim rezultatima, osvojila je Srpska napredna stranka – 66,19 odsto, saopštio je Gradski odbor SNS na osnovu obrađenih 78 od ukupno 104 biračka mesta.

Slede koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, koja je osvojila 10,62 odsto, Nova Srbija sa 6,32 odsto, Pokret obnove kraljevine Srbije 5,04, Grupa građana „Čačak je naš“ 3,75 odsto, i Stranka Rusa Srbije 1,74, dok Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus.

Na osnovu tih rezultata, SNS bi u lokalnoj Skupštini, koja ima ukupno 75 odborničkih mesta, imala 55 odbornika, SPS-JS osam, Nova Srbija pet, POKS četiri, GG „Čačak je naš“ dva i Stranka Rusa Srbije jedno.

Na lokalnim izborima u Čačku učestvovalo je sedam lista stranaka, koalicija i grupa građana.

Na republičkim izborima u Čačku najviše glasova dobila je SNS – 63 odsto, SPS-JS 10 odsto, lista Aleksandra Šapića dobila je 3,56 odsto i POKS 3,27 odsto.

Prema podacima SNS u Čačku je na izbore izašlo 45 odsto birača.

Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik u dosadašnjem sazivu čačanske Skupštine Milun Todorović proglasio je pobedu SNS u Čačku.

On je rekao da je „ponosan što su Čačani ocenili njihov dosadašnji rad i na republičkom i lokalnom nivou sa čistom peticom“.

10:33

Ubedljivo vođstvo SNS u Kruševcu

Na osnovu obrađenih oko 22 odsto biračkog materijala izborna lista Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Kruševcu za sada ima 71,94 odsto glasova, a sledi koalicija SPS – JS sa 11,79 odsto.

Prema podacima Gradske izborne komisije, lista Za kraljevinu Srbiju za sada ima 5,37 odsto, Srpska narodna partija ima 3,56 odsto, Metla 2020 5,27 odsto, dok je Srpska radikalna stranka na 2,1 odsto. 

U Kruševcu je do sada obrađeno 72 od 132 biračka mesta, ali je reč o manjim biračkim mestima uglavnom iz seoskih sredina na kojima je upisan ukupno 23.481 glasač, što je oko 22 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Kruševcu, 106.940. 

Srpska napredna stranka je u nedelju uveče u Kruševcu slavila uz šampanjac i vatromet.

10:31

GIK: SNS osvojio 58,05 odsto u Nišu

Najviše glasova u Nišu 58,05 odsto osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, dok je na drugom mestu koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa osvojenih 8,43 odsto glasova, pokazuju rezultati sa 172 od 176 biračkih mesta koje je obradila Gradska izborna komisija.

Predsednica GIK Ljiljana Berić izjavila je i da je lista grupe građana „Niš, moj grad“ Dragoslav Ćirković osvojila je 4,91 odsto glasova, a lista Aleksandar Šapić „Pobeda za Niš“ 4,84 odsto glasova.

„Suverenisti su osvojili 2,74 odsto glasova, koalicija ‘Metla 2020’ 2,42 odsto, Pokret slobodnih građana Sergej Trifunović 2,25 odsto, Grupa građana ‘Ne damo Niš’ Bojan Avramović 2,09 odsto“, rekla je Berić.

Ona je kazala da je Srpska radikalna stranka osvojila 1,97 odsto glasova, Ujedinjena seljačka stranka 1,96 odsto, Ruska stranka 1,73 odsto, lista „Za kraljevinu Srbiju – svi za Niš“ 1,65 odsto, Srpska stranka Zavetnici 1,58 odsto, a Narodni blok „Iskreno za Niš“ general Momir Stojanović 1,20 odsto.

Berić je dodala da je lista „Tolerancija za Niš“ Mića Jeftić osvojila 0,42 odsto glasova, dok je lista „Srpska desnica za domaćinski Niš“ osvojila 0,39 odsto glasova.

Prema podacima GIK, na izbore za odbornike Skupštine grada Niša izašlo je 100.416 birača, što predstavlja izlaznost od 44,48 odsto.

10:17

SNS u Ćupriji osvojio 30 mandata u lokalnoj skupštini

Lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ na izborima za odbornike Skupštine opštine Ćuprija, prema zvaničnim rezultatima opštinske izborne komisije, osvojila je 9.398 glasova, odnosno dobila je podršku 78,24 odsto birača koji su glasali.

To znači da će Srpska napredna stranka u novom sazivu lokalnog parlamenta imati 30 odbornika od ukupno 37, saopšteno je iz ćuprijske opštine.

Lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ osvojila je 1.768 glasova (14,72 odsto), pa će u Skupštini opštine Ćuprija imati pet odbornika, dok je za listu „Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić“ glasalo 846 birača (7,04 odsto), pa će u novom sazivu Skupštini opštine Ćuprija imati dva odbornička mandata.

Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora, Izborna komisija opštine Ćuprija utvrdila je da je na izbore izašlo 13.074 birača, što u procentima iznosi 44,74 odsto.

Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu, a članovi izborne komisije nisu imali premedbe na utvrđivanje rezultata izbora, konstatuje se u zapisniku o radu na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine opštine Ćuprija.

10:13

Jutka izgubio u Brusu

Naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu u Brusu, osvojivši 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini.

Izborna lista „Za moderan Brus“, koju je predvodio Milutin Jeličić Jutka, osvojila je samo sedam mandata.

U skupštinu su još ušli socijalisti sa tri mandata, PUPS sa jednim i GG „Za Brus“ sa dva mandata.

10:10

Orban čestitao Vučiću

Premijer Mađarske Viktor Orban čestitao je pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

„Čestitke, Aleksandre! Čestitke, SNS!“, napisao je Orban na svom Instagram profilu. Vučić mu je zahvalio takođe putem Instagrama.

9:46

Pobeda za SNS i u Pirotu, cenzus prešle još četiri liste

Lista Srpske napredne stranke osvojila je u Pirotu 57,36 odsto glasova, odnosno 36 mandata od 56 odborničkih mesta, pokazuju preliminarni rezultati.

Prvi na listi je aktuelni gradonačelnik i kandidat za tu funkciju u novom sazivu Vladan Vasić.

Lista „Najbolje za Pirot – odbranimo reke, odbranimo Pirot Žarko Todorović“ osvojila je 11,54 odsto, čime je obezbedila mesto za sedam odbornika u lokalnoj skupštini.

Treća po broju glasova je lista „Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije“, koja je osvojila 10,95 odsto glasova i šest odborničkih mandata.

Četvrta je lista „Profesor Vladica Tošić – Pobeda za budućnost Pirota“ sa osvojenih 6,97 odsto glasova i četiri odbornička mandata, dok je peta lista „Koalicija Za kraljevinu Srbiju Pirot je za kralja“ sa 3,29 odsto glasova i dva mandata.

Lista „Srpska desnica Pirot može bolje Ninoslav Ćirić“ osvojila je jedan odbornički mandat i 3,15 odsto glasova birača.

Od 47.212 upisanih birača, u tom gradu je glasalo 55,32 odsto, odnosno 26.118 građana.

Zasedanje Gradske izborne komisije najavljeno je za 19 sati, kada će biti zvanično objavljeni rezultati i podeljeni odbornički mandati novog saziva Gradske skupštine u Pirotu.

9:03

Dominacija SNS i u Zrenjaninu

U Skupštini grada Zrenjanina prema privremenim rezultatima izbora za odbornike biće šest stranaka ili koalicija, a Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 62,69 odsto glasova, odnosno 42 od 67 mandata.

Kako je saopštila gradska izborna komisija u Zrenjaninu, druga je lista Ivica Dačić (SPS-JS) sa 16,42 odsto i 11 mandata u skupštini, a zatim Metla 2020 sa 7,46 odsto, odnosno pet osvojenih mandata.

Sledeći je Vojvođanski front sa četiri mandata, SVM sa tri i Suverenisti sa osvojena dva mandata u Skupštini grada. U Zrenjaninu je na 70 biračkih mesta glasalo 41,40 odsto birača.

8:41

Pobeda SNS i u Paraćinu

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, najviše glasova na lokalnim izborima osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ – 45,05 odsto, odnosno 28 mandata. Sledi je lista koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina „Saša Paunović – Sigurno napred“ sa 24,2 odsto osvojenih glasova, što je 15 mandata. U lokalni parlament ulaze još tri liste.

8:20

Mirović: SNS-u 10 mandata više u pokrajinskom parlamentu

U odnosu na još aktuelni saziv u pokrajinskom parlamentu, gde većinu predvodi SNS i ima 63 mandata, u novom sazivu će imati 73 mandata, izjavio je u nedelju uveče Igor Mirović, funkcioner SNS i predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je saopštio da na osnovu 73 obrađenih biračkih mesta u Vojvodini – SNS ima 58,41 odsto, SPS 10,32.

7:58

SNS u Bosilegradu i Trgovištu osvojio preko 90 %

Osim Trgovišta, gde prema rečima donedavnog predsednika Opštine Nenada Krstića, SNS ima više od 94 odsto glasova, preko 90 odsto glasova naprednjaci imaju i u Bosilegradu, objavile su Južne vesti.

7:52

Tončev proglasio pobedu nad SNS u Surdulici

Šef surduličkih socijalista Novica Tončev proglasio je pbedu SPS-a i poraz SNS-a na lokalnim izborima. Lokalni portal Infovranjske objavio je da je Surdulica jedina opština u Srbiji u kojoj je Socijalistilka partija na vlasti. 

„Hvala građanima na ukazanom poverenju. Nastavićemo da gradimo Surdulici po meri svih njenih građana. Da živimo bolje, da radimo više, da se svako pita. Dokazali smo i pokazali da smo najponosniji i najhrabriji kad je najteže. Odoleli smo svim pritiscima i ucenama i sutra ćemo moći i sebe i svakog drugog da pogledamo u oči. Čestitam predsedniku Vučiću i SNS-u na ostvarenom rezultatu na parlamentarnim izborima. Mi večeras slavimo, a od sutra već nastavljamo da radimo i stvaramo nove prilike za rast i razvoj naše Surdulice“, rekao je Novica TOnčev, prenose Infovranjske.

7:49

Glasovi sa Kosova dopremljeni u Vranje

Po uputstvu Republičke izborne komisije glasački materijal sa Kosova i Metohije, iz Kosovskog pomoravlja, dopremljen je u Vranje sat i po posle ponoći, uz pratnju OEBS-a i članova biračkih odbora.

U Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ u Vranju brojaće se glasovi sa 70 biračkih mesta.

Novina je to što su prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raškoj i Vranju prisutni i članovi radnog tela. Rezultate glasanja saopštiće Republička izborna komisija u toku dana.

7:48

SNS objavio na Tviteru pobedu u Šapcu

https://twitter.com/Sabac_Sns/status/1274883956396249088

Gradski odbor Srpske napredne stranke za Šabac objavio je na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju Aleksandra Pajića, kandidata te stranke za gradonačelnika, uz poruku „Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke u Šapcu“. Tanjug takođe prenosi da je SNS osvojio većinu u Šapcu, ali zvaničnih rezultata iz tog grada još nema.

  • RIK na 70,57 biračkih mesta: Izlaznost 50,32, lista SNS osvojila 191 mandat
  • Ipsos i Cesid: SNS (62,6), SPS (10,9), Šapić (4,2), POKS (2,7), DJB (2,6)
  • Izlaznost na izborima prema CRTA do 49 %
  • SNS proglasio pobedu u Paraćinu i Šapcu, Zelenović traži ponavljanje izbora
  • SNS nije pobedila u samo četiri opštine u Srbiji
  • SPS osvojio vlast na lokalu samo u Surdulici