Igmanska inicijativa: Države regiona napravile pun krug do nove regresije

Vesti 20. jun 202015:45 > 15:47
N1

U poslednjih 20 godina, od završetka ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije, napravljen je pun krug, od relaksacije međudržavnih odnosa do povratka u regresiju, što je na delu danas, ocenjeno je na regionalnoj konferenciji "Dvadeset godina posle", koju je organizovala regionalna mreža nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

„Nažalost, napravili smo pun krug, od regresije tokom devedesetih godina 20. veka, do relaksacije odnosa tokom prošle decenije, da bismo se vratili ponovo u regresiju“, rekao je agenciji Beta kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov.

POVEZANE VESTI

On je dodao da Igmanska inicijativa neće odustati od svoje misije zagovaranja normalizacije odnosa u zemljama „dejtonskog četvorougla“ – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Uradili smo koliko smo mogli i nastavićemo i dalje. Ali, odnosi u regionu su sve samo nisu poželjni. Nosioci vlasti u regionu koriste populizam i nacionalizam kao sredstvo vladanja, prikazuju se kao jedini zaštitnici svoje nacije, podilaze potpuno desnom biračkom telu, šalju negativne poruke o susedima i o drugim narodima. Ako želimo da budemo članovi velike evropske porodice naroda, moraju se pre svega uljuditi unutrašnji odnosi u državama jer od toga zavise i međusobni odnosi“, ocenio je Popov.

Prema njegovim rečima, poželjno je imati dobre odnose i sa istokom i sa zapadom, ali ako je EU glavna orijentacija u regionu, onda se to mora pokazati i na delu.

Popov je ocenio i da je u regionu na delu istorijski revizionizam, kroz koji se revidira istorija i ratova iz devedesetih godina 20. veka i Drugog svetskog rata, što dodatno pogoršava situaciju. Igmanska inicijativa je danas u Kući ljudskih prava u Beogradu organizovala konferenciju „Dve decenije posle“, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda.

Na konferenciji je promovisana i knjiga o radu Igmanske inicijative „Marš dug dve decenije“.