Problem porodice Savić rešen pred TV kamerama i uz propust ministra Đorđevića

Vesti 19. jun 202019:28 > 19:53
Podeli:
Izvor: N1

Porodici Savić iz Beograda dozvoljeno je usvajanje trogodišnje devojčice, nakon što je posle osam meseci provedenih sa njima, vraćena u hraniteljsku porodicu, zbog proceduralne greške. Greška je nastala u Centru za socijalni rad u Subotici, nakon čega je slučaj preuzelo Ministarstvo za socijalna pitanja i donelo odluku o usvajanju.

Posle skoro 10 dana, porodici Savić vraćena je ćerka. Devojčica je nakon osam meseci od usvajanja oduzeta roditeljima i vraćena u hraniteljsku porodicu, zbog, kako tvrde Savići, proceduralne greške. Za problem ove porodice saznalo se preko Tvitera, a usledile su burne reakcije javnosti.

„Ovolika podrška nas obavezuje da postanemo roditelji kojim će se naša ćerkica ponositi. Mi smo našu borbu zasnivali na pravnim sredstvima, verovali smo u institucije. Verovali smo da je pravo i pravda na našoj strani i nijednog trenutka nismo sumnjali da ovo može da se završi drugačije“, kazao je Borislav Savić.

POVEZANE VESTI

„Ako je bilo ikakvih manjkavosti, aljkavosti u celom ovom procesu, jedina svetla tačka je da smo mi izabrani kao budući usvojitelji, odnosno roditelji naše devojčice“, dodala je Biljana Savić.

Razlog oduzimanja deteta, prema rečima Borislava Savića, je to što prema Zakonu, roditelji ne mogu biti više od 45 godina stariji od deteta, a majka ne ispunjava taj uslov.

Otac devojčice kaže da je usvajanje odobreno zbog njegovih godina, da bi nakon toga rešenje bilo poništeno.

Reakcija nadležnog Ministarstva usledila je nakon što se u čitav slučaj umešala predsednica Vlade, kontaktirajući porodicu na Tviteru, a kasnije ističući da rešavanje problema nije u njenoj nadležnosti.

Ministar Zoran Đorđević naložio je hitnu smenu direktora Centra za socijalni rad u Subotici.

„Nadam se da toga više neće biti i da je to opomena svima da tako nešto više ne dozvolimo. I da kada radimo stvari koje su u interesu deteta da ta dodatna pažnja i odnos prema njima bude na jednom većem nivou, jer to je prevashodno najveći interes svih nas i nikakva trauma i ništa što je ružno ne sme da ostane bilo kome“, naglasio je Đorđević.

Nije verovatno ministar razmišljao o tome da li bi prisustvo medija, kamera i novinara takođe moglo biti stresno iskustvo za trogodišnju devojčicu.

Nije razmišljao ni o tome da li je iznošenje ličnih podataka, a naveo je i nekadašnje prezime devojčice, u skladu sa Nacrtom zakona o pravima deteta čije usvajanje najavljuje od prošle godine.

U pravu je, doduše, kada kaže da ovakve situacije i propusti u resoru koji vodi više ne bi smele da se ponove.