Niški profesor se vraća na posao posle pet godina suđenja i štrajkova glađu

Vesti 19. jun 202017:36 > 17:50
Podeli:
Izvor: N1

Apelacioni sud presudio je u korist profesora istorije Živadina Disića i posle pet godina sudske borbe naložio Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Nišu da ga vrati na posao, objavile su Južne vesti.

Disić je kao profesor istorije dobio otkaz 2015. na mesto profesora istorije OŠ „Sveti Sava“ zbog incidenta u školi. Zbog otkaza, ali i oduzimanja licence, Disić je pokrenuo spor protiv škole, koji je rezultovao nepovoljnom presudom po njega, a potom i žalbom koja je pred Apelacionom sudom, podsećaju Južne vesti.

POVEZANE VESTI

Pet godina je trajao proces koji se povlačio od Osnovnog i Višeg do Apelacionog suda. Na kraju je Apelacioni sud presudio u Disićevu korist, a odbio je žalbu škole.

Ovim rešenjem potvrđena je presuda Osnovnog suda u Nišu iz 2019. godine, kada je usvojen je tužbeni zahtev tužioca i poništeno rešenje direktora i rešenje Školskog odbora tkao nezakonita.

Prema presudi Apelacionog suda, škola je obavezna da Disića vrati na posao i prizna mu sva prava na radu i po osnovu rada počev od dana prestanka radnog odnosa do dana vraćanja na rad.

Ovaj profesor istorije je pre godinu dana, dok je trajao postupak, na određeno vreme vraćen u Osnovnu školu „Sveti Sava“, a direktorka škole je tada rekla da je trpela pritiske.

Podsetimo, nekadašnji nastavnik istorije u nekoliko navrata tokom prethodnih godina je štrajkovao glađu i ispred Vlade Srbije. Razlog za to je, kako je kazao, nezakonito oduzimanja licence i nekažnjavanje krivaca za to što je otpušten iz škole nakon sukoba sa kolegom pre četiri godine, čak i pošto je sudski dokazano da on nije bio nasilan.