Lavrov i Dačić položili cveće na Groblju oslobodilaca Beograda

Vesti 18. jun. 202019:50 > 19:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo inostranih poslova/Ognjen Stevanović

Šefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, danas popodne su na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine položili vence pred Spomenik Crvenoarmejcu i upisali se u memorijalnu knjigu."Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Predano ćemo čuvati od zaborava istinu o Drugom svetskom ratu i antifašističke tradicije", napisao je Lavrov u spomen-knjizi, ptrenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je napisao: „Ove godine slavimo 75-godišnjicu pobede nad fašizmom, koja je izvojevana herojskom borbom srpskog naroda i nepobedivih boraca Crvene Armije, koji su daleko od svoje domovine, zajedno sa našim hrabrim borcima, dali svoje živote za oslobodjenje Beograda i naše zemlje“.

Lavrov je danas tokom jednodnevne posete Srbiji u Beogradu razgovarao s Dačićem i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine su sahranjena 2.944 borca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac sovjetske Crvene armije. U zajedničkoj grobnici sahranjen je 1.381 borac NOVJ i 711 boraca Crvene armije. Svi su poginuli oktobra 1944. godine u borbama za oslobođenje Beograda od nacističkih okupatora. U središtu groblja je skulptura Crvenoarmejca, rad vajara Antuna Augustinčića.

„Nećemo zaboraviti agresiju NATO protiv Jugoslavije“

Izvor : Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević

Lavrov je danas obišao i izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

„Nećemo zaboraviti agresiju NATO protiv Jugoslavije. Klanjamo se žrtvama tog zločina. Rusija i Srbija nastavljaju da se bore protiv mešanja u unutrašnja pitanja suverenih država, protiv nelegalne primene sile, za strogo poštovanje odredbi Povelje Ujedinjenih nacija i medjunarodnog humanitarnog prava“, napisao je Lavrov u knjizi utisaka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Osam celina multimedijalne i interaktivne izložbe „Odbrana 78“ u Muzeju Grada Beograda Lavrovu je predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, navodi se u saopštenju.

Izložba Dušana Jovovića „Odbrana 78“ nastala je na inicijativu d Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a realizovana uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva.

Izložena su video i štampana dokumenta koja ranije nisu bili prikazana javnosti.