Apel Udruženja "Tamarin zakon": Osnovati telo za kontrolu rada tužilaca i sudija

Vesti 18. jun 202016:34 > 16:34
N1

Udruženje građana "Istina - Tamarin zakon" uputilo je ponovo apel da se usvoji Zakon o nezavisnom pravosudnom narodnom telu za kontrolu rada tužilaca, koji je još sredinom 2017. uručilo Skupštini Srbije.

Telo bi, kažu u udruženju, sankcionisalo nesavesne tužioce, a zahteva se i smena javne tužiteljke Zagorke Dolovac i inspektora Sektora za vanredne situacije Predraga Marića. Takođe i procesuiranje petoro tužilaca za, kako navode, nameru zataškavanja slučaja požara u novosadskoj diskoteci „Kontrast“, u kojoj je 2012. poginulo šestoro mladih.

„Narod plaća tužioce i sudije, koji imaju od 150 do 600 hiljada platu, a oni ne odgovaraju ni za šta. I šta? Naše sve krivične prijave, 430 obraćanja – sve je odbačeno. Znači, more krivičnih prijava, zahtevi za devoluciju, zahtevi za obavezno uputstvo, prigovori, pritužbe – sve odbačeno, pa ko je ovde lud“, upitao je Branko Miladinović iz Udruženja „Istina-Tamarin zakon“.

N1: Šta je onda rešenje?

„Rešenje je narodno regulatorno telo za kontrolu rada tužilaca i sudija, koje će dijagnostifikovati te propuste i Odboru za pravosuđe Skupštine dati te materijale, da oni odreaguju, da Skupština donese odluku i da takve nedostojne ljude ukloni, jer su štetni za državu i narod“, smatra Miladinović.

N1: Mi upravo čujemo od narodnih poslanika da su tužioce postavljale neke druge strukture vlasti

„Što su to dozvolili? Izvinite, zakonodavna vlast je Skupština, na osnovu 160. člana Ustava bira i razrešava Skupština tužioce, a isto tako i kontroliše njihov rad. Pa zašto nisu instrumente koji su dozvoljeni, koje ovaj sistem dozvoljava primenili u Odboru za pravosuđe, pa sankcionisali takav rad“, naglasio je sagovornik N1.