Prvanović o zahtevu za ostavkom predsednika: To bi promenilo čitav sistem

Vesti 18. jun 202010:16 > 10:31
Izvor: N1

Više desetina predstavnika akademske zajednice i drugih javnih ličnosti zatražilo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, jer smatraju da je nedostojan te funkcije. Jedan od potpisnika tog zahteva, istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović smatra da bi promenom predsednika došlo, lančano, do promene čitavog sistema. Navodi da je suludo organizovati izbore tokom ove epidemije, i da sigurno postoje načini da se izbori odlože.

Prvanović kaže da je ovaj zahtev direktno otišao predsedniku jer je jedan duži period, kako navodi, potpuno jasno kakva je suština i struktura vlasti u Srbiji. „Mislim da je vlast kod nas organizovana po principu po kojem je organizovana neka mafijaška organizacija… Ispod njega se nalaze, da tako kažem, tipovi koji su beznačajni, neuticajni, sva vlast je u njegovim rukama i ukoliko želimo da se borimo za promenu sistema, treba konkretizovati to gde se obraćamo, šta u stvari želimo da promenimo. Promenom predsednika Srbije bi došlo lančano do promene čitavog sistema“, naveo je Prvanović. Tom zahtevu, koji je upućen, priključilo se oko 700 građana, kaže Prvanović.

POVEZANE VESTI

 Pre oko dva meseca sam pročitao je predsednik Srbije, pre nekoliko godina, obraćajući se svom sinu rekao da on nije (Slobodan) Milošević i da njegov sin mora da vodi računa da se ne ponaša kao Marko Milošević, i – ukoliko se tako bude ponašao – da će on morati da podnese ostavku, kaže Prvanović. „Imali smo situaciju od pre nekoliko dana, gde je po četvrti put njegov sin snimljen u društvu za koje građani Srbije, pretpostavljam, da misle da nije adekvatno za sina predsednika Srbije. Kao što ste videli – nikakve reakcije nije bilo, niti one da ispuni što je sam rekao pre nekoliko godina, ukoliko je tačno da je to rekao. Tako da on nije čovek od reči“, naveo je Prvanović, dodajući da zato smatra da ni ovog puta, kao i po pitanju prethodnih apela koje su uputili, neće biti reakcije.

Upitan zbog čega onda takav zahtev, ukoliko zna da reakcije neće biti, Prvanović kaže da je potrebno da se jasno i glasno odrede… „Da nam savest bude mirna da smo rekli ono što treba da se kaže, građani očekuju od nas da budemo predvodnici i nosioci promena, a to pre svega kreće kroz artikulaciju šta treba da se desi da bi do tih promena došlo“, rekao je gost N1. Ti zahtevi su, kaže, početna faza, kada treba definisati šta je problem, a onda i raditi u pravcu toga da se taj problem i reši.

Govoreći o izborima, kaže da je u ovom trenutku, dok traje epidemija, suludo napraviti bilo kakva okupljanja – bilo da su u pitanju izbori, rok koncert ili utakmica. Ne treba rizikovati kad su u pitanju te stvari, ne daj Bože da se neko zarazi na biračkim mestima ili daleko bilo umre, toi jednostavno ne treba raditi navodi Prvanović.

„Postoje sigurno načini da se ti kvazi izbori odlože za nekoliko meseci, pa neka opet naprave te lažne izbore, za nekoliko meseci, neka narod ostane živ i zdrav. Naravno da bi bilo super kada bi seo za pregovarački sto sa liderima opozicionih stranaka i dogovorio sa njima fer i korektne izborne uslove, što pretpostavljam da se neće tako lako desiti. On je spreman da sedne za isti pregovarački sto sa najvećim neprijateljima srpske države i našeg naroda, a nije spreman da sedne za sto opozicionim liderima i dogovori nešto što je u interesu svih nas, što bi obezbedilo stabilnost u državi. Ukoliko nemamo legitiman parlament i legitimnu Vladu, ne možemo da imamo stabilnu vlast, onda je ona podložna raznim pritiscima, vrlo lako može da padne, to nije ni u interesu vladajućoj stranci“, zaključio je gost Novog dana.