Turajlić: Izvinjavam se svima koje je snimak povredio, to nam nije bila namera

Vesti 18. jun 202008:56 > 08:57
Podeli:
Izvor: N1

U lično ime i ima Pokreta slobodnih građana dugujem izvinjenje svima koje je taj snimak povredio, to nam nije bila namera, i ostaje mi da se nadam da oni znaju da to ni na koji način ne odražava vrednosti za koje se zalaze PSG, rekla je u Novom danu Srbijanka Turajlić, jedna od osnivačica tog pokreta, govoreći o snimku na kojem Sergej Trifunović peva četničku pesmu, a na kojem je i ona. “To još jedan u nizu neodmerenih poteza”, rekla je ona.

Neobično je teško, ali i neobično lako objasniti taj događaj, rekla je Turajlić govoreći o snimku koji je Trifunović prvo objavio na Tviteru, pa obrisao, pošto su usledile burne kritike.

POVEZANE VESTI

 „Imali smo celi dan kampanju, seli smo da večeramo, počela je kiša i večera odužila, stigla je muzika, ne znam kako se to našlo na repertoraru“, objašnjava Turajlić kako je snimak nastao.

Pevanja svake pesme, kaže ona, koje vređa nečija osećanja je neprihvatljivo, nepristojno, nije lepo, ne može se pravdati ni umorom, ni alkoholom, ni glupim smislom za humor.

„Dodatni problem je kad se pevaju četničke pesme, jer vuku neku konotaciju. Pa sad vi kao pevač ili učesnik, ili neko ko sluša, delujete kao neko ko promoviše neku ideologiju koja se vezuje i za zločine. Tu je situacija krajnje nejasna“, istakla je Turajlić.

Kako je navela, Sergej Trifunović objašnjava kako u tome vidi ironiju, a ona ima utisak da je hteo da kaže da je ironija u tome što PSG koji gaji jedan sistem vrednosti, ima hrabrosti da peva nešto drugo, „iako za tu vrstu budalaštine ne treba nikakva hrabrost“.

Ključno pitanje jeste, dodala je ona ipak, zašto nije bilo reakcije.

„S jedne strane PSG i ljudi koji su bili oko tog stola, zalažemo se za druge vrednosti, a svakako ne za zločine i veličanje zločina, i nadam se da smo to godinama unazad dokazali. Drugo je pitanje svih pitanja zašto nije bilo reakcije. Ima situacija u kojima je trenutna reakcija prilično neproduktivna i čak nemoguća“, kaže ona.

Turajlić je navela i da ne zna da li će PSG-u ovaj slučaj zameriti birači.

„Ali kažete, hajde da o ovome reagujemo hladne glave, ali Sergej Trifunović se potrudio da o tome razgovaramo u javnosti. Pa i da reagujemo u javnosti. U lično ime i ime pokreta dugujem izvinjenje svima koje je taj snimak povredio, to nam nije bila namera, i ostaje mi da se nadam da oni znaju da to ni na koji način ne odražava vrednosti za koje se zalaže PSG. Teško da išta više mogu da kažem na tu temu“, navela je gošća.

Naravno da ne smemo da se šalimo sa tim temama, ali to neki neće da razumeju, dodala je Turajlić.