Dačić: Ako je nečiji jedini cilj da priznamo Kosovo, od toga nema ništa

Vesti 17. jun 202020:20 > 20:24
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je izjava šefa mađarske diplomatije da navija za vladajuću koaliciju na predstojećim izborima nešto što je uobičajeno u Evropi i svetu.

„Sve stranke su uklopljene u nekim blokovima i one u okviru svojih kampanja podržavaju jedni druge“, rekao je Dačić gostujući na Radio televiziji Vojvodine.

On je rekao da Peter Sijarto nije hteo da pošalje ideološku poruku već je naveo da podržava vladajuću koaliciju jer Mađarska nikad nije imala bolje odnose sa Srbijom nego sada i da položaj Mađara nikad nije bio bolji.

„Ja moram da mu se zahvalim, bez obzira na to što je on iz druge zemlje, on je naš najveći advokat na međunarodnoj sceni. Bio sam prisutan kada se on javi za reč, on pokopa sve ostale, jer kaže šta se vi žalite na Srbiju. Mađarska manjina nema nigde bolji položaj nego i Srbiji. To je za nas veoma važno“, naveo je Dačić.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je u Beogradu da ta zemlja ne želi da se meša u unutrašnje poslove Srbije, ali da navija za vladajuću koaliciju na predstojećim izborima.

„Ovde sam sa ciljem. Ne želimo da se mešamo u unutrašnje poslove Srbije, ali možemo da navijamo. Mi zaista navijamo za vladajuću koaliciju“, rekao je Sijarto u Beogradu posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

„Mi stvarno želimo kompromis o Kosovu, ali ne možemo da pravimo kompromis koji bi podrazumevao prihvatanje svih ultimatuma“, izjavio je Dačić.

 On je dodao da „Mađarska navija za vladajuću koaliciju zato što je Savez vojvođanskih Mađara deo te koalicije“.

Odgovarajući na pitanje da li je zaustavljena kampanja Ministarstva spoljnih poslova o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da „treba dinamično posmatrati tu situaciju“.

„Nije moguće u jednom trenutku nešto početi i prekinuti. To su procesi koji su u toku. Ja sigurno nisam zvao nijednog ministra da mu kažem ‘sve što sam ti pričao do sada, to ne važi'“, kazao je.

Na konstataciju novinara da je američki diplomata Ričard Grenel rekao da jeste jer je postignut dogovor sa Prištinom i Beogradom da ne povlače jednostrane poteze, Dačić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on to demantovao.

„Mi smo ranije govorili da možemo da prestanemo privremeno, ako se i ni obavežu da će prestati da apliciraju za prijem u međunarodnim organizacijama. Mi ne znamo da su se oni obavezali. Mi ne verujemo u to zato što su se oni u medjuvremenu prijavili za neke organizacije. Ako oni to ne povuku znači da nikakav dogovor tu ne važi. To je ono što smo predsednik Vučić i ja pričali. On će ići na sve predstojeće razgovore o Kosovu i videćemo kakva je tu situacija“, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje šta je strategija Srbije u vezi Kosova i šta je poruka za Vašington i ministra spoljnih poslova Rusije Serheja Lavrova koji u četvrtak dolazi u posetu Beogradu, Dačić je rekao da Srbija želi kompromis, ali da neće prihvatiti ultimatume.

„Mi stvarno želimo kompromis, ali ne možemo da pravimo kompromis koji bi podrazumevao prihvatanje svih ultimatuma. Sada imamo plimu različitih inicijativa za sastanke, dolazi Lajčak, Grenel je već najavio sasatanak u Vašingtonu za 27. jun, i Lavrov je zainteresovan da Rusija učestvuje u svemu… Ako neko zaista misli da ćemo mi da odemo tamo i prihvatimo sve da bismo nešto dobili, ako bi uopšte nešto dobili, taj ne poznaje srpski narod ni pregovarače“, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Abdulaha Hotija da Priština očekuje normalizaciju odnosa i obostrano priznanje Dačić je rekao da su to maksimalistički zahtevi koji ne vode kompromisu.

 „Mi to apsolutno ne prihvatamo. Ako je jedini njihov cilj da priznamo Kosovo, od toga nema ništa. Mi možemo da kažemo da je naš jedini cilj da je Kosovo autonomija u Srbiji, ali to ne doprinosi kompromisu“, dodao je.

Dačić je rekao da je problem što niko ne iznosi kompromisna rešenja.