Za kraljevinu Srbiju: Samo kralj može da ujedini partije oko ključnih pitanja

Izbori 2020 17. jun 202009:21 > 12:39
Za kraljevinu Srbiju

Koalicija "Za kraljevinu Srbiju" saopštila je da je Srbiji potrebnije jedinstvo nego ikada, i ocenila da "samo kralj može objediniti sve političke partije iz vlasti i opozicije oko ključnih nacionalnih pitanja, jer on ne pripada ni jednoj stranci.

„Obnovom kraljevine vraćamo ugled i stabilnost državi, a dostojanstvo narodu“, piše u saopštenju ove koalicije.

Naglasili su da se u Srbiji političari smenjuju na vlasti, ali da građani od toga nemaju ništa.

„Da bi se desile suštinske promene, neophodna je promena sistema, da Srbija postane suverena, ustavna, parlamentarna kraljevina. Кralj, koji ne pripada ni jednoj stranci, jedini može razbiti partokratski sistem i neće dozvoliti političarima da kradu, da krše zakone i ustav“, dodaje se u saopštenju.

Tu koaliciju čine Pokret obnove Кraljevine Srbije, Monarhistički front princa Vladimira Кarađorđevića i Srpski pokret monarhista.

Zabraniti spot SPS zbog „vređanja osećanja potomaka solunskih boraca“

Koalicija Za kraljevinu Srbiju tražila je od Regulatornog tela za elektronske medije da zabrani predizborni spot Socijalističke partije Srbije jer, kako su naveli, taj spot „vređa osećanja potomaka solunskih boraca“. 

Kako se navodi u saopštenju, ta koalicija je tražila da se zabrani spot u kom lider SPS Ivica Dačić peva pesmu „Tamo daleko“ dok se u pozadini vide „crvene petokrake“. 

Nosilac liste Za kraljevinu Srbiju Žika Gojković ocenio je da ne postoji ništa uvredljivije za potomke srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata od pojavljivanja „crvene petokrake“ uz pesmu koja je „obeležila patnje i stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu“. 

„Pod tim znakom posle Drugog svetskog rata, ‘Solunce’ su proganjali, zatvarali i hapsili jer je većina njih bila za Kralja. Preživelim Soluncima je tadašnja vlast zabranila da obeležavaju godišnjicu proboja Solunskog fronta sve do 1968. godine. Simbol njihovog stradanja pod novim vlastima je Vojvoda Petar Bojović, koga su komunisti posle oslobođenja prebili na smrt na svom kućnom pragu i zabranili da sahrani prisustvuju građani, nego samo najuža porodica“, naveo je Gojković i ocenio licemernim postupak Dačića.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.