Joksimović sa ambasadorima Višegradske grupe o unapređenju saradnje

Vesti 16. jun. 202018:28 > 18:36
Podeli:
Izvor: TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovrala je sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije za članstvo u EU, kao i o drugim važnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je, u razgovoru sa ambasadorima Mađarske Atilom Pinterom, Slovačke Fedorom Rosohom i Češke Tomašom Kuhtom, kao i sa otpravnikom poslova ambasade Poljske Andžejom Kinđukom, istakla da Srbija, kao jedna od prednjačećih država u regionu u procesu pristupanja EU, značajno doprinosi kredibilitetu politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije. 

„To činimo, pre svega, temeljnim sprovođenjem reformi neophodnih za članstvo i zalaganjem za ključne vrednosti na kojima Unija počiva“, naglasila je ona. 

Dodala je da je kriza, koju je izazvala pandemija, bila prilika da pokažemo solidarnost jedni sa drugima – Evropska unija sa Srbijom, ali i Srbija sa drugima, i da građani u praksi spoznaju koliko je iskazana solidarnost važna i za našu zemlju, za svakog građanina, kao i za samu EU i za sliku koja se o njoj u javnosti formira. 

Joksimović je posebno zahvalila državama članicama V4, koje i bilateralno, ali i kao regionalna organizacija aktivno zagovaraju politiku proširenja EU, naročito kada je reč o Srbiji, i istakla da se Srbija kroz pregovore sa Unijom u velikoj meri oslanja na iskustvo i pomoć ove četiri zemlje.

„Za Srbiju je važno da sve države članice EU prepoznaju pomak ostvaren u poglavljima 23 i 24 predočen u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u oblasti vladavine prava, neformalnom dokumentu (non-paper) objavljenom prošle nedelje. Ovaj dokument u dobroj meri uravnoteženo beleži i značajan napredak koji smo postigli, kao i određena kašnjenja, te očekujemo da će Srbija tokom hrvatskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna, dobiti saglasnost za otvaranje nekog od pet poglavlja za koje smo u potpunosti spremni“, dodala je Joksimović.

Ambasadori V4 još jednom su ponovili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. Istakli su da će V4 nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje sprovođenju reformi za usvajanje evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.

Upoznali su ministarku Joksimović sa sadržajem najnovije deklaracije V4 povodom 20. godišnjice Međunarodnog višegradskog fonda – najznačajnije zajedničke organizacije u okviru V4, koji će nastaviti da finansira programe posvećene promociji regionalne saradnje i solidarnosti, kako unutar regiona V4, tako i sa drugim zemljama, a posebno sa Zapadnim Balkanom.