UNS: Na izbornim listama 35 novinara, najviše na listi SNS

Izbori 2020 16. jun 202016:32 > 16:35
N1

Na 21 proglašenoj listi za izbore 21. juna nalaze se imena 35 kandidata za poslanike koji su se izjasnili kao novinari, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz UNS-a su uoči nedeljnih izbora podsetili da Kodeks novinara Srbije propisuje da učešće u „političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim, odnosno uredničkim poslom“.

„Pravilo je profesije i da bi novinar ‘trebalo da učini sve’ da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“, piše u saopštenju UNS-a.

UNS navodi da najviše novinara ima na izbornoj listi Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a među njima su Mirko Krlić, Marija Obradović, Jasmina Karanac, Nataša Mihailović-Vacić, Aleksandar Jovanović, Milica Obradović, Dušan Marić i Vanja Stojković, pored čijeg imena na listi, za razliku ostalih, piše diplomirani žurnalista.

Kandidat na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ za odbornika u Skupštini opštine Zvezdara je i modna kreatorka Suzana Perić koja je po navodima UNS-a i glavna i odgovorna urednica ženskog modnog časopisa „Bazar“ u kojem se redovno pojavljuju intervjui sa istaknutim funkcionerkama SNS-a.

Na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije je šest novinara, pet na listi Pokreta slobodnih građana, po tri novinara na listi stranke Zavetnici i listi Nove i Zelene stranke, a po dva na listi Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i listi Suverenista.

Po jedan novinar nalazi se na listama Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Stranka pravde i pomirenja Muarema Zukurlića, listi Zdrava Srbija i Bolja Srbija, dok je jedan penzionisani novinar na listi Koalicije za mir – Čedomir Jovanović.      

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.