NVO zabrinute zbog blokade institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Vesti 16. jun 202013:41 > 13:51
Izvor: ravnopravnost.gov.rs

Grupa nevladinih organizacija je saopštila da je zabrinuta zbog nefunkcionisanja sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji, uz ocenu da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u potpunosti blokirana zbog propuštanja da se blagovremeno izabere nova osoba na toj dužnosti.

Organizacije su pozvale „sve relevantne aktere“ da hitno pokrenu postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti – odmah po konstituisanju novog sastava Skupštine Srbije, posle izbora koji se održavaju u nedelju, 21. juna.

U saopštenju se navodi da su organizacije koje podnele pritužbe za zaštitu od diskriminacije, prošle nedelje obaveštene da će se postupci po pritužbama nastaviti tek „nakon izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“.

„Mandat prethodne poverenice za zaštitu ravnopravnosti istekao je 27. maja 2020. godine, a kako je u dopisima navedeno, ‘ovaj inokosni organ nema zamenike sa zakonskim ovlašćenjima za postupanje’ „, stoji u saopštenju.

Usled toga „može se očekivati da će gradjanke i gradjani Srbije mesecima biti bez adekvatne zaštite od diskriminacije“ jer Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Skupština većinom glasova svih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja, a u Srbiji tek predstoje parlamentarni izbori i konstituisanje nlvog saziva Skupštine i njenih odbora.

„Ovakva situacija dodatno viktimizuje sve koji su pretrpeli diskriminaciju i povećava rizik da se diskriminacija nastavi ili ponovi“, stoji u saopštenju organizacija. Pored toga, „postavlja se pitanje na koji način će Poverenik za zaštitu ravnopravnosti preduzimati procesne radnje u antidiskriminacionim parnicama koje su u toku, što dodatno doprinosi nesigurnosti pravne zaštite od diskriminacije“.

Nefunkcionisanje tog mehanizma zaštite od diskriminacije „najviše će pogoditi gradjane i gradjanke koji pripadaju višestruko ugroženim i marginalizovanim grupama, posebno one koji nemaju dovoljno novca i resursa da se za zaštitu od diskriminacije obrate sudovima u Srbiji“, ukazale su nevladine organizacije.

One, imajući u vidu da Srbija teži da postane država u kojoj se poštuje vladavina prava, ravnopravnost i ljudska prava, zaključuju da je „apsolutno nedopustivo stanje u kojem je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“, što je i „podsetnik na to koliko se lako mogu urušiti institucije uspostavljene radi zaštite ljudskih prava u Srbiji“.

Saopštenje su potpisale 52 nevladine organizacije, medju kojima: A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Udruženje gradjanki FemPlatz, Radnik.rs, Haver, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, Romski ženski centar Bibija, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, Centar za prava deteta, Beogradski centar za ljudska prava, Gej strejt alijansa, SoS ženski centar.