Ministarstvo trgovine predstavilo projekat namenjen ženama "Klikni valjano"

Vesti 15. jun 202016:12 > 16:16
Ministarstvo trgovine

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predstavilo je u Valjevu projekat za podizanje digitalnih veština žena u seoskim područjima "Klikni valjano".

Državna sekretarka u tom ministarstvu Tatjana Matić rekla je da digitalno doba mora da raskrsti sa nepravdama i predrasudama koje su važile za žene, i to posebno za žene u ruralnim oblastima.

„Cilj nam je da se ne stvori digitalni jaz izmedju urbanih i ruralnih sredina, ali ni izmedju muškaraca i žena, već da digitalne tehnologije doprinesu i ravnomernom regionalnom razvoju i društvenom progresu koji neće insistirati na razlikama već na zajedništvu i medjusobnom poštovanju“, istakla je Matić.

Ona je dodala i da je značajno ne samo digitalno opismenjavanje žena na selu, već i njihovo umrežavanje sa preduzetnicama u lokalu koje predvidja ovaj projekat.

„Dodatna vrednost projekta jeste i pospešivanje proizvodnje i plasmana proizvoda koji su izuzetno perspektivni za domaću poljoprivredu ali i izvoz, kao što su jagodičasto voće, lekovito bilje, med i pčelinji proizvodi“, objasnila je Matić.

Projekat „Klikni valjano“ Udruženja poslovnih žena „EVE“ iz Valjeva, obuhvata digitalne obuke za 120 polaznica iz šest lokalnih samouprava Kolubarskog okruga – Valjeva, Osečine, Lajovca, Uba, Ljiga i Mionice.

To je jedan od 27 projekata koje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo sa 19,5 miliona dinara.