Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića zbog nedolaska optuženog

Vesti 15. jun 202013:37 > 13:44
N1

Ročište na ponovljenom suđenju za napad na funkcionera opozicione Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i još dve osobe, koji se dogodio u Kruševcu u novembru 2018. godine, odloženo je jer se nije pojavio jedan od trojice optuženih.

Sudija Dragan Zdravković, koji od marta vodi ponovljeno suđenje u tom predmetu, konstatovao je da trećeoptuženi Danijel Gmijović nije došao na suđenje te ročište odložio za 16. jul, za kada je izdao i naredbu za privođenje Gmijovića.

Punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, advokat Vladimir Todorić, kazao je novinarima nakon odlaganja da postupak predugo traje, da je trebalo da bude završen još krajem prošle godine, kada je bez ikakvog osnova i obrazloženja došlo do izuzeća sudije.

„Sada je izostao trećeoptuženi bez ikakvog opravdanja, a njegov branilac kaže da nije u kontaktu sa njim, što je zaista zanimljivo. Imaćemo njegovo privođenje za naredno ročište, mi ćemo doći i insistiraćemo na optužujućoj presudi za ono što se desilo Stefanoviću, što je mnogo više od rečenog optužnicom, to je bio napad na život Stefanovića“, kazao je on.

Stefanović, koji je u trenutku napada bio lider Levice Srbije, kazao je da takav tok pokazuje „očiglednu nameru optuženih da odugovlače postupak“, dodavši da je „sramota za Srbiju da tako nešto traje toliko dugo i što se koriste sve moguće pravne smicalice da se pobegne pravdi“.

„Sve to služi da bi se došlo do presude koja je za njih prihvatljiva, nešto što mogu da izdrže. Taj napad je bio i na Bobana Jovanovića i na još ljudi koji su tu bili i to nije bilo izazivanje opšte opasnosti ili huliganizam več pokušaj ubistva“, kazao je Stefanović.

Zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, novinarima je rekla da ne zna zašto se optuženi Gmijović nije pojavio, odnosno da je dobila informaciju da nije primio poziv, te da očekuje njegov dolazak narednog puta, uz napomenu da „kod optuženih ni jednog momenta nije postojala namera za izbegavanjem pretresa ili prisustva“.

Povodom veštačenja stepena povreda oštećenih, o čemu bi veštak trebalo da govori na narednom ročištu, ona je kazala da je za odbranu to veoma važno, jer smatra da postoje određene nejasnoće te je važno razjasniti ih zbog kvalifikacije dela i zbog presude.

Ponovljeno suđenje za napad na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, koji se dogodio u novembru 2018. godine ispred mesne zajednice Rasadnik, pred početak tribine Saveza za Srbiju kada je povređen i policajac Dejan Palibrk, počelo je pred kruševačkim Višim sudom 10. marta, kada su se ponovo izjasnili optuženi.

Suđenje na kome je trebalo da se izjasne oštećeni te da počne saslušanje svedoka bilo je zakazano za 7. april, ali zbog epidemije koronavirusa nije održano, a novo je bilo zakazano za ponedeljak. 

Sva trojica optuženih – Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović, su na početku ponovljenog suđenja ponovili da ne priznaju krivično delo za koje su optuženi. Njih kruševačko Više javno tužilaštvo, prema optužnom predlogu koji je podiglo prošlog marta, tereti za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, a Šaponjića i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. 

Zbog pomenutog napada, najpre je u Kruševcu, nedelju dana kasnije, održana protestna šetnja pod sloganom „Stop krvavim košuljama“, nakon čega su, pod parolom „Jedan od pet miliona“ usledili višemesečni protesti širom Srbije.