Vukadinović i Pejić: Izlaznost oko 45 odsto, više zbog korone nego zbog bojkota

Izbori 2020 15. jun 202009:57 > 10:07
Podeli:
Izvor: N1

Glavni urednik Nove srpske političke misli (NSPM), Đorđe Vukadinović, i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", Vladimir Pejić, izjavili su za N1 da će izlaznost na izborima 21. juna biti oko 45 odsto, na šta će, kako su naveli, više uticati atmosfera usled panedmije koronavirusa nego kampanja za bojkot izbora. I Faktor plus i NSPM predviđaju da jedino SNS i SPS sigurno prelaze cenzus, dok se veliki broj izbornih lista vrti oko praga od tri odsto.

Poslednje istraživanje agencije Faktor plus pokazuje da će cenzus preći šest lista. Prema tom istraživanju lista SNS-a bi osvojila 58,2 odsto glasova, na drugom mestu bili bi socijalisti sa 12,5 odsto, a u parlament bi još ušli i SPAS Aleksandra Šapića sa 4,9 odsto, Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića i Srpska radikalna stranka sa 3,4 odsto, kao i pokret „Metla 2020“ sa tri odsto, objasnio je Pejić u Novom danu TV N1.

Dodao je da je čitav niz stranaka jako blizu cenzusa, pre svega Ujedinjena demokratska Srbija, Zavetnici, i pokret Dosta je bilo koji bi, prema njegovim rečima, mogao da bude iznenađenje izbora.

Pejić je, međutim, istakao da je jako teško imati precizne prognoze na dva do tri odsto, te da su greške moguće i da ih verovatno ima.

Vukadinović je kazao i da istraživanje NSPM pokazuje da jedino SNS i SPS sigurno prelaze cenzus. SNS je tu negde na 59 odsto, a „može da gađa“ i do 61 odsto, dok je SPS dvocifren i jedina dilema je da li će biti bliže 10 odsto ili 15 odsto, kazao je on.

Vukadinović, međutim, ističe da je glavno pitanje predstojećih izbora to kolika će biti izlaznost.

„Radili smo istraživanja, i bojkot ne stoji toliko sjajno u javnosti“, ukazao je Vukadinović ističući da je kampanja za bojkot izbora bila loša, slaba i mlaka, te da je i osipanje bloka za bojkot, odnosno odluka Sergeja Trifunovića, pokreta Dosta je bilo, ali i Zorana Živkovića i udruženja „1 od 5 miliona“ da izađu na izbore, ostavila određene posledice.

„Sve preko 45 odsto izlaznosti bilo bi iznenađenje, a malo više preko toga čak i sumnjivo. To je vrlo konzervativna i procena skoro naklonjena režimu“, rekao je Vukadinović ističući da se neće ispuniti očekivanja bojkotaša da izađe oko 30 odsto glasača, kao na referendumu u Severnoj Makedoniji i na loklanim izborima u Albaniji.

Izlaznost manja od 50 odsto ima određeni psihološki efekat, ali to ne znači da će izbori biti nezakoniti, naveo je Vukadinović. Na manju izlaznost će, kako je rekao, više uticati atmosfera usled pandemije koronavirusa, nego kampanja za bojkot.

Pejić se nadovezao i da istraživanja Faktor plusa predviđaju izlaznost od oko 46 odsto. „Oko izlaznosti se vrlo slažem, jer i mi dobijamo oko 46 odsto, uz napomenu da ima jedan broj ljudi koji još uvek razmišljaju (…) Slažem se oko atmosfere vezane za koronu. Što se tiče neopredeljnih, oni koji će glasati za SNS i SPS, uglavnom su se već opredelili, dok će oni neopredeljeni poslednjih dana prelomiti“, očekuje on.

Direktor Faktor plusa kazao je i da bi opoziciona scena u Srbiji morala da bude jača u svakom smislu, i opozicionim strankama savetuje da se udruže, i da u javnost iznesu jasne stavove o ključnim pitanjima, poput Kosova, ulaska u EU, odnosa prema Rusiji i saradnje sa NATO, umesto što se bave sporednim stvarima.

Vukadinović je, s druge strane, ocenio da je Aleksandar Vučić taj koji je ubio politički život u Srbiji. Opoziciji, kako je rekao, može da zameri što se nije udružila ili u odluci da bojkotuje izbore ili u odluci da na njih izađe, ali je uveren da je za slabost političke scene najodgovornija vlast. Podsetio je da su neke ugledne agencije predviđale ulazak radikala i Šapića u parlament čak i kada je cenzus bio pet odsto, a da je sada pitanje da li bi prešli i sniženi cenzus od tri odsto, što je, prema njegovoj oceni, pokazatelj šta je SNS napravila od političke scene.

Vukadinović je ukazao da bi iznenađenje izbora, i to neprijatno za vlast, moglo da bude to da ipak niko osim SNS-a, SPS-a i manjina ne pređe cenzus i da ispadne da su „džabe krečili“. Podsetio je da se izbori inače raspisuju kako bi se smanjile političke tenzije, a kako god se izbori 21. juna u Srbiji budu završili, oni neće ispuniti tu osnovnu funkciju.

Pejić je dodao da će tenzije splasti posle samih izbora, ali ne zadugo, jer se nekako oseća da je ovo priprema za predsedničke i beogradske izbore koji će biti održani 2022. godine, tako da nakon kratkog predaha očekuje porast tenzija na političkoj sceni.