Oricio: Nezavisni mediji potrebni svima, to je izazov za sve, ne samo za Srbiju

Vesti 14. jun 202013:29 > 13:36
Izvor: N1

Svima su potrebni mediji koji su nezavisni i profesionalni, tako da je to izazov za svaku zemlju, a ne samo Srbiju, izjavio je šef Misije OEBS u Srbiju Andrea Oricio.

On je za agenciju FoNet ocenio da su mediji osnova svakog demokratskog društva i kako je rekao, pogotovu u situaciji sa pandemijom, videlo se koliko mediji znače kada se obraćaju građanima, ali da su i građanima potrebni mediji.

Oricio je podsetio da se OEBS uključio u rad na Medijskoj strategiji na poziv Vlade Srbije.

„U januaru je ta strategija usvojena i sada radimo na sredstvima za implementaciju Medijske strategije“, rekao je Oricio i naglasio da je primena strategije, zapravo, pravi izazov.

Govoreći o izborima u Srbiji, Oricio je naveo da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) oformila i specijalnu jedinicu koja će se baviti posmatranjem i predizbornog i izbornog postupka i doneće ocenu kako je sve to proteklo.

„ODIHR nije u mogućnosti da rasporedi dugoročne i kratkoročne posmatrače zbog trenutnih okolnosti, ali će imati osnovnu misiju koja će posmatrati sve aspekte kampanje, sam izborni proces i daće saopštenje nakon svega“, objasnio je Oricio.