RIK: Na rešenje o nastavku izbornih radnji 500 prigovora, svi odbačeni

Izbori 2020 12. jun 202020:05 > 20:07
N1

Republička izborna komisija odbacila je kao neblagovremene nekoliko stotina prigovora birača na rešenje o nastavku izbornih radnji nakon ukidanja vanrednog stanja, jer je prošao rok za njihovo podnošenje.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da je ukupno podneto više od 500 „identičnih“ prigovora, jer su svi sa istim činjeničnim i pravnim osnovom, tako da su razmatrani u spojenom postupku.

Odbačeni su jer je rešenje koje osporavaju RIK doneo 11. maja, dok su prigovori podneti u junu, iako je rok za to 24 časa, rekao je on.

Dimitrijević je odgovorajući na pitanja članova RIK-a, rekao da očekuje informacije vezane za glasanje na Kosovu i da će biti razmatrane „blagovremeno“ na nekoj od narednih sednica.

Prethodno je član RIK-a Marko Danilović naveo da je danas dobijen raspored o primopredaji izbornog materijala okruzima i da mu je „zapalo u oči“ da u rasporedu nema biračkih mesta na Kosovu, pa je zatražio informaciju o glasanju na Kosovu.

Dimitrijević je rekao i da je Radna grupa za posmatrače razmotrila nekoliko prijava i dopuna prijava i da je konstatovano da su se stekli svi uslovi za izdavanje akreditacija posmatračima izbornog procesa.

Kako je naveo, radi se o dopuni prijave koju je podneo CESID, kao i prijavama za strane posmatrače i to OEBS-a, Centra izborne komisije Moldavije, i ambasada Holandije, Nemačke i Kanade.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.