Lista koju predvodi Čedomir Jovanović na izborima u Vojvodini kao manjinska

Izbori 2020 12. jun 202018:05 > 13. jun 2020 19:35
N1/arhiva, ilustracija

Od devet proglašenih izbornih lista za predstojeće pokrajinske izbore, tri su manjinske. To znači da će im za ulazak u parlament biti potreban prelazak prirodnog praga, odnosno svega nekoliko hiljada glasova. Možda najveće iznenađenje među objavljenim listama je manjinska "Koalicija za mir", na čijem čelu je lider LDP-a Čedomir Jovanović. Za razliku od Pokrajine, na republičkom nivou njihov zahtev da na izborima učestvuju kao manjinska lista nije prihvaćen.

Ponuditi upaljače, eko cegere, kačkete, ili san o letovima za Pariz sa aerodroma na Čeneju. Ponuditi građanima po koju dobru vest, odnosno poruku da struka radi za našu decu. Sve je to deo skraćene predizborne kampanje u Vojvodini, gde će se nadmetati devet izbornih lista. Među njima tri manjinske – Savez vojvođanskih Mađara, Koalicija „Samo pravo“ na čelu sa Muamerom Zukorlićem i po prvi put u ulozi manjine – lista koju predvodi Čedomir Jovanović.

„Mi se čudimo kako jedan minorni političar, koga nazivaju politički analfabeta nacionalisti i klerikalci, kako jedna beznačajna partija kao LDP i jedna lista „Koalicija za mir“ koja nema šanse da prođe, izaziva takvo interesovanje“, kaže nosilac liste „Koalicija za mir“ u Vojvodini Dragan Civrić.

Odnosno, čudi se kako su postali centralna tema pokrajinskih izbora i dodaje – koalicija nije iznenađenje. Čedomir Jovanović je, kaže, na njoj radio dve godine. 

„Suština stvari je šta mi promovišemo i koje su persone nosioci. To je bitno, a o tome niko ne raspravlja“, kaže Cvirić.

N1: Da li je suština stvari da li ćete lakše ući u parlament ili ne? Da li biste uspeli da pređete izborni prag od tri odsto, kako vi procenjujete?

Civrić: Pa, o tome nismo razmišljali jer ova priča traje mnogo duže od ovih izbora i mi smo u tom kontekstu razmišljali da nastupimo zajedno. A sad pitanje tehničko u kom obliku ćemo nastupiti, to je sad bila stvar procene naše. 

Ipak, bez odrednice manjinska stranka, za LDP je i 2012. i 2016. cenzus od 5 odsto u Vojvodini bio nedostižan. Zbog toga u njihovom sadašnjem potezu politikolog Duško Radosavljević ne vidi čista posla.

N1

„Ovaj slučaj vidim isključivo, da budem krajnje jasan, kao zloupotrebu, proneveru i kršenje zakona i tome idu na ruku izborne komisije koje, pošto su naravno sastavljene pretežno od pripadnika političkih partija, blagonaklono gledaju na to zato što ovim izborima sada treba podariti i reprezentativnost parlamenta i onda može svako da se proglasi, u ovom slučaju, za pripadnika nacionalnih zajednica. Ovo je sada vreme da ovde rade i pravosudni organi, da radi i Ustavni sud i da se ponište čak ovi izbori“, smatra Radosavljević.

U zvaničnom obrazloženju, Pokrajinska izborna komisija navodi da je, nakon uvida u dokumentaciju, manjinskom proglašena lista kojoj je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa bošnjačke i crnogorske nacionalne manjine. Da je sve u skladu sa pravilima, kaže i prvi čovek na listi.

„Zašto sad ne bi mogli istaknuti ljudi iz Vojvodine, koji promovišu taj program, koji zastupaju ideje nacionalnih manjina da budu na njihovoj listi? Ne razumem uopšte to pitanje“, kaže Cvirić.

„Pa zato što nije zakon napravljen da vi ili ja lakše uđemo u parlament, nego da uđu oni koji zbog svoje brojnosti stvarno ne mogu da se takmiče“, objašnjava Radosavljević.

Zbog neblagovremenog zahteva, Republička izborna komisija onemogućila je Koaliciji za mir da kao manjinska nastupi na parlamentarnim izborima i to im, priznaju, umanjuje šanse za ulazak u Skupštinu. Ako uđu u pokrajinsku, sarađivaće, kažu, sa svima koji žele da podrže njihov program.