Menja se tarifni sistem prevoza u Beogradu

Vesti 16. maj. 201513:44 > 13:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će tarifni sistem gradskog prevoza biti potpuno promenjen između 1. septembra i 1. januara kao i da će tim promenama cena prevoza za stanovnike prigradskih opština biti niža i do 30 odsto.

„Razmatrajući inicijativu opštinskih odbora Srpske napredne stranke iz Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca, Grocke, Sopota i Barajeva, koji su gradu uputili zahtev sa više hiljada potpisa stanovnika prigradskih opština, koji su se žalili na visoke cene prevoza, došli smo do podataka da ti građani više desetina godina plaćaju mnogo više cene gradskog prevoza nego što plaćaju građani koji žive u samom Beogradu“, rekao je Vesić.

On je kazao da će promenama tarifnog sistema biti ukinuti ITS 1 i ITS 2, koji sada postoje, a da će grad biti podeljen na četiri zone, crvenu, žutu, zelenu i plavu.

Vesić je dodao da će promene biti sprovedene i na jednom broju linija gradskog prevoza pošto je brojanjem putnika i saobraćaja uvtvrđeno da su neke linije „potpuno preopterećene, a druge su nedovoljno iskorišćene“.

Prema njegovim rečima, grad je potpisao ugovor sa Ikarbusom za nabavku 30 novih autobusa, a nakon rebalansa budžeta, uslediće još jedno potpisivanje ugovora za još 20 autobusa.

„U julu ćemo raspisati tender za pet električnih autobusa, koji će ići centrom grada kroz neke male linije. Na taj način krećemo u novu eru gradskog prevoza gde ćemo se više okrenuti ekologiji“, najavio je Vesić.