Manja grupa studenata pokušala da blokira Rektorat, obezbeđenje ih izbacilo

Vesti 12. jun. 202015:15 > 15:54
Podeli:
Izvor: Studentski front

Manja grupa studenata koji sebe nazivaju "Studentskim frontom" pokušala je da blokira zgradu Rektorata u Beogradu, ali ih je obezbeđenje zgrade izbacilo i sprečilo u toj nameri.

Kako su studenti rekli agenciji Beta, oni su planirali da zgradu Rektorata blokiraju zbog, kako tvrde, „nedemokratskog izbornog zakona“, primene Bolonjske deklaracije kojoj se protive i „narušene bezbednosti tokom polaganja ispita“.

Studenti su planirali da zatraže da se studentski rokovi zbog pandemije koronavirusa odlože ili da se obezbedi sigurno polaganje, uz primenu mera zaštite. Oni su ocenili da je autonomija Univerziteta narušena time što su oni kao studenti izbačeni iz Rektorata.

Rektorat je pokušala da blokira grupa od četvoro studenata.

Rektorka: Politički zahtevi

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za FoNet da nije bilo blokade zgrade Rektorata i da su članovi anarhističke organizacije Studentski front, koji su tvrdili da su blokirali Rektorat, došli sa političkim zahtevima.

„Njihovi zahtevi su političke prirode i nemaju nikakve veze sa Univerzitetom, a oni su udaljeni iz zgrade Rektorata, i nemamo nikakav problem“, rekla je Popović.

Ona je rekla da dolazak i ponašanje članova Studentskog fronta nisu bili primereni sa poslovima koje obavlja Univerzitet, a ni sa procedurama. 

„Ako student ima problem postoji način na koji i kome se obraća. To se ne radi tako što neko dolazi da blokira zgradu Rektorata“, rekla je Popović