Selo Krivelj traži da se celo iseli, jer im je život "na kopovima" nepodnošljiv

Vesti 12. jun 202013:32 > 19:22 0 komentara
N1

U selo Krivelj nadomak Bora praktično je ušao rudnik, zbog čega su meštani organizovali protest sa zahtevom da se svi isele, jer im je život uz kopove postao nepodnošljiv. Iz Predsedništva Srbije obećali su da će problemi meštana u narednom periodu biti rešeni.

Stanovnici borskog sela Krivelj, poznatog po tome što je rudarenje „došlo“ nekima i do samih kuća, od danas pravo na bezbedan i zdrav život traže na ulici.

Tačno u podne počeo je protest na kome su istakli jedinstveni zahtev od pre više godina – iseliti kompletno naselje, u kome je ostalo oko 400 domaćinstava i to na adekvatan, ekološki kontrolisan prostor, koji ne mora biti na području Bora.

POVEZANE VESTI

Razlozi za to su mnogobrojni, kažu. Selo je, pre svega, okruženo rudnicima RTB-a Bor. Svakodnevna su miniranja, naročito od preuzimanja RTB-a od strane kineskog vlasnika Ziđina.

„Kuće su popucale, svakog dana ima miniranja. Nama se desilo da su krovovi na nekim ekonomskim objektima popucali, i to se ne rešava. Krov padne, neko izađe, to utvrdi, i posle se ništa ne dešava. Velika je prašina, sa tri strane dolazi, kad je sušan i lep dan, za nas je pakao jer nas prašina obasipa sa svih strana“, kaže za N1 predstavnik meštana Dalibor Stanković.

Zbog prašine ne mogu da dišu, čak ni u kućama, od kojih su mnoge vitalno popucale. U potocima oko njih su, tvrde, opasne materije i metali.

„Ne samo Krivelj, već više naselja na samo nekoliko kilometara od Bora – ubila su tri rudnika. Njihovi stanovnici su takođe ovde sa nama“, poručeno je sa protesta na izlazu iz Bora za Krivelj, iz koga je u poslednjih 40 godina iseljeno oko 300 domaćinstava, a ostalo ih je još 400, saopštili su iz uprave sela.

Stekli su uverenje, kažu okupljeni, da ih se država odrekla kada je rudnik „prodala“, pa su, iako žive na zemljištu Srbije, pisali i kineskoj ambasadi, ali i upravi kompanije Ziđin u Kini.

Kada su današnji protest najavili, predstavnici Mesne zajednice pozvani su na sastanak, i to u Predsedništvo Srbije. Dobili su tamo obećanje da će im probleme rešiti, što u Krivelju prihvataju sa rezervom.

Sa skupa je još zatraženo da predstavnici kineske kompanije Ziđin prestanu samoinicijativno da obilaze domaćinstva u Krivelju i nude im novac za imanja. Insistiraju na celovitom rešavanju problema, kroz usvajanje Plana za područje posebne namene za rudarsko-topioničarske basene Majdanpek i Bor, kojim će dislociranje celog sela biti predviđeno, jer je ovo, tvrde, kompletno devastirano, opasno za život i uništeno.

Naredni skup Kriveljani najavljuju za 28. jun, do kada bi trebalo da bude održan drugi u nizu od četiri planirana sastanka sa državnin vrhom, što je dogovoreno juče u Predsedništvu Srbije.

Podsetimo, borba za to da im reke u selu ne budu pune otrovnih materija koje RTB, pod upravom Ziđina, u njih ispušta – ne donosi rezultate. Kuće su im popucale, mnoge su rizične i neupotrebljive za život. Zbog stalnog miniranja nema spavanja, a i tokom današnjeg protesta padala je kiša koja je po garderobi ostavljala fleke od prašine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!