Predstavnik Ministarstva usvojiteljima: Što se grbo rodi, vreme ne ispravi

Vesti 12. jun 202010:25 > 10:41
Izvor: N1

Borisav i Biljana Savić kojima je Centar za socijalni rad u Subotici, prvo dozvolio da usvoje dete, a onda zbog proceduralne greške oduzeo, sreli su se na TV Prva sa predstavnikom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanom Vulovićem, i pitali ga zašto niko iz Centra i nije razmišljao o trogodišnjem detetu. Na pitanje voditelja emisije da li može da se napravi izuzetak i dete vrati usvojiteljima, predstavnik Ministarstva je kazao: "Što se grbo rodi, to vreme ne ispravi" i dodao da zakon mora da se poštuje.

„Prošli smo kompletan proces da bismo mogli da je usvojimo. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije video propust, nego se to videlo nakon osam meseci“, upitao je Borislav Savić.

Dušan Vulović iz MInistarstva za rad, boračka i socijalna pitanja rekao je da je najveći propust što se nije vodilo računa o godinama usvojitelja. On je istakao da je u ovom slučaju Centar za socijalni rad napravio velike nezakonitosti u svom radu, a ne grešku.

POVEZANE VESTI

Na pitanje Savića zašto se o godinama usvojitelja nije vodilo računa tokom postupka prilagođavanja, već su dozvolili da dete bude kod osam meseci, a onda im uzeli ćerku i odveli je u hraniteljsku porodicu, Vulović tvrdi da su sve uočili kada je doneto rešenje o usvojenju.

„Mi smo za propuste u radu saznali tek kada je doneto rešenje o usvojenju, a za njega je bilo prihvatano rešenje o prilagođavanju“, kazao je Vulović u odbranu postupka.

Voditelj emisije Srđan Predojević upitao je Vulivića da li će Savići moći da vide ćerku, a predstavnik Ministarstva je odgovorio da postupak mora da se ponovi i donese najbolje rešenje u interesu deteta. Biljana Savić, majka deteta, na to je odgovorila da je za njih najbolje rešenje da se dete odvoji od roditelja.

„To se vama tako čini. Procedure i propisi moraju se poštovati“, kazao je Vulović, na šta se Biljana Savić obratila rečima: „Ako se dete šeta iz hraniteljske porodice kod usvojitelja, pa se uzme od usvojitelja i vrati u hraniteljsku porodicu, to nije šetanje. To je igranje kliker, a ne igranje sa ljudskim dušama?“

Vulović je tada istakao da je devojčica dobro i da je ona u hraniteljskoj porodici u kojoj je bila dve i po godine: „Tamo su deca koje ona zna, vraćena je u poznatu sredinu“.

„Da, ali sada ona ima baku i deku, a imala je mamu i tatu“, naglasila je Biljana Savić, kad se obratila Vuloviću.

Voditelj je pitao da li je u ovom slučaju mogao da se napravi izuzetak, s obzirom na to da je Centar za socijlani rad napravio grešku, na šta je Vulović je odgovorio: „Što se rodi grbo, to vreme ne ispravi. Zakonitosti moraju da se poštuju“.