Santovac: Nagradu "Dejan Anastasijević" vidim kao dokaz da sam održao reč

Vesti 11. jun. 202020:07 > 20:12
Podeli:
Izvor: N1

Nagradu za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" NUNS je, u kategoriji elektronskih medija, ove godine dodelilo Adamu Santovcu, za dokumentarni film "Mega diplomac" u produkciji TV N1. Upozoravajući na drastično povećanje broja pretnji i napada na novinare, žiri je poručio da je Srbiji u ovom trenutku preko potrebna nezavisna, tačna i profesionalna informacija.

Samo je, tu informaciju, uprkos pritisku, treba pronaći, recimo na nekoj od zaboravljenih polica. Novinarima istraživačima se u prethodnoj godini, između ostalog, nametnuo i ministar policije. Dokumentarni film koji otkriva niz nelogičnosti koje dovode u sumnju validnost diplome Nebojše Stefanovića nagrađen u konkurenciji elektronskih medija. Autor Adam Santovac, produkcija TV N1.

„Ovu nagradu 2020. doživljavam kao neki dokaz da sam održao svoju reč, da sam nastavio tokom tih pet godina da radim i da stvaram, između ostalog, i dokumentarne filmove, i to one dokumentarne filmnove koji srećom ostavljaju nekakvog, možemo naravno diskutovati o tome kakvog, ali nekakvog traga u našem društvu“, ističe Santovac.

POVEZANE VESTI

Istraživačko novinarstvo i pored svega živi – dokaz je gotovo trideset medijskih priloga i tekstova iz 18 redakcija samo na ovom konkursu. Novinari Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević iz redakcije BIRN-a nagrađeni u krugu onlajn medija, a u štampi je pobednik Vuk Cvijić iz NIN-a. Pisali su o aferi Krušik i Branku Stefanoviću.

„Ovu nagradu doživljavam i kao izvesno priznanje uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću i njegovoj izuzetnoj zasluzi za razotkrivanje ove koruptivne trgovine naoružanjem“, rekla je Jelena Veljković.

„Nikada nije bilo teže čini mi se, ni devedestih, pritisaka na medije, tako da je i to jedan poseban trenutak kada su novinari ugroženi slično kao i devedesetih“, naveo je Cvijić.

A toj ugroženosti novinara, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, doprinosi i odnos vlasti prema nezavisnim i objektivnom izveštavanju.

„Od početka marta do kraja maja, broj pritisaka porastao je za 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Odnosno, zabeležili smo za tri meseca 21 napad i 41 pritisak na novinare“, naveo je on.

Predsednik žirija Filip Švarm rekao je da mnogi novinari nastavljaju da se bore, ali da razume i one koji više ne mogu, samo se nada da ih neće biti previše.

„Jako je važno sledeće – da se ne uplašimo, da ne odustanemo, da nastavimo da radimo svoj posao, jer plašim se da u ovoj zemlji upravo više nego bilo šta je potrebna slobodna, nezavisna, tačna i profesionalna informacija“,

I američki ambasador Entoni Godfri poručio je da su SAD duboko zabrinute zbog, kako je rekao, konstantnih negativnih ocena o položaju nezavisnih medija u Srbiji.

„Novinarstvo nam je sada potrebnije više nego ikad, i vas profesionalne novinare smatram zdravstvenim radnicima demokratije“, poručio je Godfri.

Najstarija nagrada za istraživačko novinarstvo, NUNS je povodom svetskog dana slobode medija dodeljuje već deceniju i po, od ove godine nosiće ime novinara Dejana Anastasijevića.