PSG: Borimo se za bolje uslove za izbore u Beogradu 2022. koji će biti ključni

Izbori 2020 11. jun 202018:32 > 18:35
N1

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je za N1, posle razgovora sa evroparlamentarcima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, da je poruka Brisela da uprkos lošim izbornim uslovima, treba učestvovati na parlamentarnim izborima 21. juna. Albahari je uveren da će se ulaskom u parlament, glas PSG-a bolje čuti u međunarodnoj zajednici što bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da doprinese poboljšanju izbornih uslova za beogradske izbore 2022. koje smatra ključnim.

Albahari je u Danu uživo TV N1 objasnio da je njegov razgovor sa Faojn i Bilčikom zapravo nastavak dijaloga koji je prošle godine vođen u Narodnoj skupštini, i koji bi trebalo da bude nastavljen i posle izbora sa ciljem poboljšamnja rada parlamenta.

„Oni ohrabruju i podržavaju to što smo ipak doneli odluku da izađemo na izbore, uprkos katastrofalnim problemima. Da zajedno sa njima nastavimo tu priču kako da reformišemo Narodnu skupštinu, i napravimo pravi dom naroda da funkcioniše u skladu sa zakonima i Ustavom“, rekao je Albahari.

Kazao je i da će se PSG zalagati da u dijalog posle izbora budu uključene i stranke koje će bojkotovati izbore, ali i predstavnici civilnog društva i medija, jer kako je rekao, treba da težimo širem društvenom dogovoru, kao u Severnoj Makedoniji.

„Iz Skupštine će se naš glas bolje čuti u Evropskom parlamentu (…) Kroz institucinalnu borbu čućete se u Briselu, Berlinu, Parizu“, poručio je Albahari i dodao da je želja PSG-a da se upravo kroz saradnju sa međunarodnom zajednicom izvrši pritisak na vlasti u Beogradu kako bi se poboljšali uslovi za izbore u Beogradu 2022. godine, koje smatra ključnim.

„Pokazalo se da SNS može da reaguje pod pritiskom, pogotovo iz Brisela, iz EU, a Berlin i Pariz imaju uticaj na našu vlast. Kroz njihov pritisak i dodatno lobiranje možemo da vidimo neki napredak“, rekao je Albahari.

Podsetio je i da npr. Turksa i Mađarska imaju problema sa hibridnim režimima, ali da se uvek izlazilo na izbore, i na kraju su i Budimpešta i Ankara „oslobođeni“.

„Apslolutno mislim da su beogradski izbori ključni. Moramo da se izborimo da uslovi budu bolji, da svi akteri učestvuju na njima“, rekao je on.

Kazao je i kako narativ da će u slučaju bojkota parlament izgubiti legitimitet, ne pije vodu, jer naše zakonodavstvo ne predviđa da izlaznost niža od 50 odsto Skupštini oduzima legitimnost. Kazao je i da je jedan broj građana potpisom podržao listu PSG-a, iako ne planiraju da glasaju na izborima, i poručio da će se do izbornog dana boriti za njihov glas.