Đurić: Bez osnivanja ZSO nema napretka sa Prištinom

Vesti 16. maj. 201511:13 > 11:22
Podeli:
Izvor: Tanjug

Jasno smo poslali poruku da smo za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a bez osnivanja ZSO taj napredak nije moguć, kaže direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić.

„Svaki dalji korak ide ka stvaranju Zajednice srpskih opština, a da bi se bilo šta novo i kvalitetno postiglo neophodno je da bude osnovana ZSO i bez toga je nemoguć dalji napredak“, rekao je Đurić.

Upitan o sledećoj rundi pregovora, kada je u pitanju tema formiranja Zajednice srpskih opština, Đurić je kazao da trenutno postoje napori EU da privoli Prištinu da se do kraja maja održi jedan sastanak, koji bi možda trajao i nekoliko dana, a na kome bi bilo reč o toj temi.

 „Videćemo, kada je prošli put bio zakazan, znamo šta se dogodilo, ali moj utisak je da će biti izvršen pristisak na Prištinu da se ti razgovori održe“, rekao je Đurić.

Kada su u pitanju poslednji razgovor čija je tema bila energetika, Đurić je kazao da je glavno pitanje ko će kontrolisati prenosnu mrežu i proizvodne pogone, odnosno hidropotencijale. Podsetio je da na jezeru Gazivode postoji proizvodnja električne energije i trafo stanica sa koje se snabdeva sever Kosova.

Ko će to kontrolisati je i političko i bezbednosno, i strateško pitanje, jer se sa hidropotencijala Gazivode vodom snabdeva ne samo sever, već dobar deo i samog Kosova gde žive Albanci“, rekao je Đurić.

„Imam utisak da će najspornije pitanje u budućnosti u razgovorima biti ko će biti distributer operativnog sistrema. Mi se borimo da to bude srpska kompanija, jer onaj ko je distributer, po evropskim propisima on je vlasnik svojine“, rekao je Đurić.

On je kazao da što se tiče prištinske strane, u dijalogu postoji odustvo dobre volje da se normalizuju odnosi.

Upitan o formiranju specijalnog suda za zločine OVK on je kazao da i u pregovorima insistira na tome da mora biti pravde za žrtve na Kosovu i Metohiji. On je kazao da očekuje da će do kraja maja, u pokrajinskoj skupštini biti glasanja o tome i da će biti podržano formiranje međunarodnog suda za zločine OVK.