Devetnaest godina od ubistva Milana Pantića, počionici i dalje nepoznati

Vesti 11. jun. 202011:26 > 19:21
Podeli:
Izvor: N1

Novinarska udruženje i kolege Milana Pantića su se okupili u Jagodini kako bi obeležili 19 godina od ubistva njihovog kolege. Oni su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da slučaj još uvek nije rešen, a iskazana je i podrška inicijativi Komisije za istraživanje ubistava novinara da se slučaj prebaci iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je za N1 ocenio da nije bilo volje da se ubistvo Pantića reši.

„Možemo samo da pretpostavimo da su oni, koji su bili umešani u ubistvo Milana Pantića, tada bili dovoljno moćni da zaustave ozbiljnu istragu“, rekao je on i dodao da mu nije jasno zašto se danas odbija predlog da  Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu.

Izvor : N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je duboko žaljenje jer su počinioci i nalogodavci ubistva kolege Milana Pantića i dalje na slobodi i nepoznati javnosti te pozvalo nadležne organe da preduzmu maksimalne napore da se nakon 19 godina ovaj slučaj rasvetli.

POVEZANA VEST

„Uprkos činjenici da je pre tri godine policijska istraga okončana, kako su izjavljivali predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara, optužnica je izostala. Istraga je pokazala da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu“, navodi NUNS.

Prema izjavama članova Komisije za istragu ubistava novinara, istraga koja je vođena svih ovih godina bila je puna propusta, te da su važne istražne radnje nisu izvedene kako treba, a da neke nisu ni preduzete, dodaje NUNS.

NUNS smatra da su nadležni organi dužni da objasne javnosti zašto je bilo potrebno toliko vremena da se istraga okonča, a naročito zašto već tri godine čekamo na podizanje optužnice.

„Takođe, NUNS se pridružuje zahtevu Komisije za istraživanje ubistava novinara da Specijalno tužilaštvo preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića. Podsećamo javnost da nekažnjivost zločina nad novinarima ima nesagledive posledice po bezbednost novinara, a samim tim i na slobodu medija i javno informisanje građana Srbije“, zaključuje se u saopštenju.