Ove godine barem 70 miliona evra za zaštitu od poplava

Vesti 15. maj. 201522:52 > 23:00
Podeli:
Izvor: N1info

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da će ove godine biti uloženo ne manje od 70 miliona evra u unapređenje infrastrukture za zaštitu od poplava, a da se do kraja jula očekuje novi Zakon o upravljanju rizicima od elementarnih nepogoda.

„Od septembra se vrši sanacija štete na infrastrukturi za zaštitu od poplava. Namenjeno je 15 miliona evra što naših što donacija. Radovi su ili izvedeni ili u završnoj fazi na 100 lokacija. Tim radovima vraćamo infrastrukturu u pređašnje stanje, nijedan objekat neće biti drugačiji, ali je problem u tome što su oni godinama slabljeni, nije bilo održavanja i nemarno smo postupali prema njima. Naučili smo lekciju, a do kraja godine biće uloženo ne manje od 70 miliona evra u unapređenje infrastrukture za zaštitu od poplava“, rekao je Blagojević.

On je istakao da do kraja jula očekuje usvajanje novog Zakona o upravljanju rizicima od elementarnih nepogoda čime će Srbija imati zaokruženo sistemsko rešenje u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, do sada je oko 20.000 porodica dobilo pomoć u novcu za obnovu objekata koji su oštećeni tokom prošlogodišnjih poplava. „Ukupno je isplaćeno, iz budžeta i iz donacija preko pet milijardi dinara“, precizirao je Blagojević.