Stojković: Optužbe za silovanje na Bogoslovskom fakultetu traju dosta godina

Vesti 10. jun 202008:19 > 09:27
N1

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković izjavila je u Novom danu povodom optužbi za silovanje studentkinje od strane profesora na Bogoslovskom fakultetu da očekuje reakciju tužilaštva, kao i da "postoje najmanje tri studentkinje sa istim optužbama". On je otkrila "da se za te optužbe zna odavno, da to traje već dosta godina", a da "do sada nije postojala nikakva reakcija SPC".

POVEZANE VESTI

„Očekujem reakciju tužilaštva. Upoznata sam sa tim i sa još nekim slučajevima, tu ima više studentkinja, i najveći broj njih ne želi da izlazi u javnost niti da pokreće tužbe. Barem još nekoliko ima istu priču. Znam za tri sigurno, ali se pominje još poneka. Za sada, o tome ne žele da govore. Univerzitet bi trebalo da se postavi spram te stvari vrlo eksplicitno. I rektorka to jeste uradila, i njoj je stigla ta prijava. I ona je to prosledila na nadležno mesto“, rekla je Stojković i dodala da Univerzitet, koliko ona zna, nema mogućnosti da suspenduje profesora koga je studentkinja optužila za silovanje.

Prema njenim rečima, Bogoslovski fakultet se „opire svakoj akademskoj proceduri i akademskim pravilnicima“.

„Čitava ova stvar sa silovanjem, sa seksualnim zlostavljanje studentkinja na Bogoslovskom fakultetu već je prijavljivana na različita mesta. Naišla je samo na zid ćutanja. To traje već dosta godina i nije postojala nikakva reakcija SPC, i naravno da se je morala pokrenuti pričala i sa ove strane, ali nema drugog izbora“, istakla je Stojković.

Govoreći o najavi Aleksandra Vučića da će ubuduće „deca morati da nauče da rade“, ona je istakla da se tu radi o nastavku Zakona o dualnom obrazovanju. Ona je ocenila da je taj zakon bio skaredan, i da je „sreća što baš i nije zaživeo“.

„I tu se predviđalo da deca u takvim školama uglavnom rade, blažu varijantu, od dva sata , a da ostatak uče. To je naravno nedopustivo. To je stimulisanje privrede da radi nešto što je protivzakonito, da koriste i izrabljuju decu za rad u različitim fabrikama i njivama. Zaista mi to deluje potpuno zapanjujuće“, rekla je Stojković.

Ona je ocenila da je kod i u svetu postao trend „radi, da ne bi učio“.

„To je taj trend. Nemoj da učiš , ne treba čitati Desanku Maksimović, ne treba čitati Tihi Don ili Rat i Mir, zato što vam to ne treba za motanje kablova. Ne treba vam za život i za zarađivanje za koru hleba. I to je što se gura ovde u Srbiji. To je, konačno, ono što predsednik želi za nas. Da ne razumemo ništa. Da, prosto, pratimo ono što nam se kaže“, ocenjuje Stojković.

Komentarišući činjenicu da je lider LDP-a Čedomir Jovanović postao nosilac manjinske liste na Pokrajinskim izborima, i da će biti u koaliciji sa Bošnjačkom, Građanskom strankom, i Strankom Crnogoraca, Stojković je to nazvala „igrarijom“, i dodala da smo „i do sada imali slučaj da se pojave te liste, na čijim čelima su političari koji nemaju veze sa manjinama“.

„Poznato je na kakvoj je Čeda strani, i u kakvoj je on priči. To je ta lažna opozciija. Napravljen je jedan korpus opozicionih stranaka koje glume pluralizam. Mislim da to neće dugo potrajati, i da smo i mi i međunarodna zajednica svesni ko je ta opozicija“, istakla je ona.

„Ovo je postala jedna previše ogoljena autokratija koja se ne može trpeti u okvirima Evrope“, naglasila je Stojković.

Ona je kao sastavni deo kreiranja „lažnog pluralizma“ ocenila i odluku RIK-a da proglasili važećom izbornom listom pokreta Levijatan.

„To nije bilo neočekivano, a meni je bilo i smešno. Kao, odbija se lista, pod nekim izgovorom da je 4.000 potpisa skupljeno za dva dana, ali to možemo reći i za gomilu drugih lista koje su se pojavile. Bilo je očekivano da će se oni vratiti na scenu. Dakle, sve ono što je napravljeno kao lažna opozicija, to se mora pojaviti na toj listi“, podvukla je Stojković, i ocenila da je ovo „neodrživo stanje, kao i da će se u narednih godinu, ili godinu i po dana biti organizovani novi izbori.